Rady do zahrady 1/2021

Seriál o podnožích

P-60 – slabě vzrůstná podnož pro jabloně. Bujnost růstu je přibližně mezi podnožemi M9 a M26. Vyžaduje půdy hlinitopísčité, snáší dobře i půdy písčité, nesnáší však půdy těžké a zamokřené. Naštěpované odrůdy na ní vstupují brzy do plodnosti. Má dobrou afinitu se všemi odrůdami. Má vysokou odolnost na mráz, vyšší odolnost na padlí, strupovitost a  spálu. Plody velmi dobře vybarvují, brzy začíná a  brzy končí vegetaci. Stromy na ní vysazené vyžadují trvalou oporu. Z  osiva různých semen, například čočky, hrachu, ječmene, pšenice nebo červené řepy, si můžeme během zimního období na okenním parapetu vypěstovat křehké aromatické klíčky. Tyto klíčky obsahují velké množství vitamínů a minerálních látek a jsou proto velmi prospěšné pro náš organismus hlavně v  zimním období. Lze je přidávat do bylinkového tvarohu, případně jimi ozdobit krajíc chleba ke svačině. Dvacet až padesát gramů semen necháme máčet ve vodě po dobu 12 až 16 hodin. Poté vodu slijeme a důkladně semena propláchneme. Nabobtnalá semena rozhrneme na misku vyloženou čistou gázou a postavíme je na světlé místo. Dvakrát denně je promývejte tekoucí vodou. Naklíčená semena máme připravena ke spotřebě asi za 4 až 7 dnů v závislosti na teplotě místnosti a druhu osiva. Pro přezimování teplomilných rostlin, jako jsou například vavříny, fíkovníky nebo olivovníky, které pocházejí z  oblasti Středomoří, je ideální nevytápěná zimní zahrada. Její stěny jsou většinou z jednoduchého, popřípadě dvojitého skla, většinou bez přitápění. Napadne-li větší vrstva sněhu a  vaše pozemky jsou v dosahu zvěře, zkontrolujeme, zda zajíci a  srny nemohou díky závějím přeskočit oplocení nebo najít jinou skulinku. Hlavně v  tomto zimním období totiž trpí hladem a  ovocné stromy jsou pro ně lákavé. Mladé stromky by měly být chráněny proti okusu vhodným chráničem z  plastů nebo kovového oplastovaného pletiva. Toto pletivo je určitě vhodnější, protože jeho životnost je dostatečně dlouhá, aby stromky byly zajištěny po dobu vývoje. Petr Kumšta

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*