Rady do zahrady 13/21

Seriál o podnožích J-TE-E – má slabý růst a dá se srovnávat s podnoží M 9. Vyniká brzkým nástupem do plodnosti, plodí již ve školce a na stanovišti po zakořenění ve druhém roce. Plodí pravidelně, plody jsou velmi kvalitní a  dobře vybarvené. Kořenový systém je pevnější než u M 9, ale přesto je vhodné stromky vyvazovat k  trvalým oporám. Je to vhodná jabloňová podnož pro štíhlá vřetena středně a silně vzrůstných odrůd. Koncem března a  během dubna můžeme vysazovat jahodník. Čistíme starší porosty jahodníku od starých, zaschlých a  nemocných listů a  přihnojíme je. Měsíční jahody vyseté v dubnu vám přinesou první úrodu ještě letos. Vhodný výsev je do keramické misky, na jejíž dno nasypeme vrstvu štěrku nebo keramzitu jako drenáž. Poté přidáme výsevní substrát a na něj asi centimetrovou vrstvu agroperlitu, jenž důkladně zalijeme. Na vlhký agroperlit vysejeme semínka. Jsou drobná, tmavá a  na bílém perlitu jsou dobře vidět. Osetou misku zakryjeme igelitem nebo sklem a  semínka necháme klíčit při teplotě kolem 20 °C. Semena začnou klíčit za 10 až 15 dní. Květní pupeny jabloní často ničí květopas jabloňový. Ochranný postřik proti tomuto škůdci použijeme ve fázi myšího ouška pupenů jabloně (to je tehdy, když se pupeny začínají mírně rozvírat). Ochranu je nutné provádět za odpolední teploty nad 16 °C. Zahrádkáři již dnes vyhledávají účinné ekologické přípravky, z  této řady je na trhu přípravek na bázi minerálních olejů. Ve vlhčích a  chladných letech nás na zahradě pronásledují slimáci. Dokážou zlikvidovat prakticky celou naši úrodu. Chemické návnady nebývají vždy příliš účinné, protože se k  nim slimáci musí dostat sami. V  posledních několika letech je na trhu novinka z  řady biologických predátorů. Jsou to mikroskopické a  pro teplokrevné živočichy zcela neškodné parazitické hlístice pod obchodním názvem Nemaslug. Návnada se provádí tak, že hlístice vypustíme do vody, kterou zalijeme záhony. Hlístice čichem vyhledávají slimáky a budou v jejich těle parazitovat, čímž je zahubí. Petr Kumšta

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *