Druhý ročník OP papírna Cupu

Šumperský Tyršův stadion se ve středu 28. září zaplnil mládežnickým fotbalem. Pod záštitou společnosti OP papírna, s.r.o. se odehrál druhý ročník charitativního turnaje, který šumperský Fotbalový klub spolupořádá s iniciativou Děti dětem. Celkem 22 týmů starších a mladších přípravek tak od brzkých ranních hodin soupeřilo o celkové vítězství v turnaji. To nakonec v obou kategoriích připadlo výběrům FC Zbrojovka Brno.

Mládežnický turnaj se stejně jako v prvním ročníku hrál ve dvou oddělených kategoriích. První byly starší přípravky, tedy celky ve věkové kategorii do 11 let. A druhou pak mladší přípravky, tedy celky s hráči do 9 let. V obou kategoriích se prezentovalo 11 týmů, a to včetně oddílů slavných akademií: olomoucké Sigmy, brněnské Zbrojovky, ostravského Baníku a dalších špičkových klubů z Moravy. Nechyběl opět ani zahraniční účastník, celek KS Polonia Nysa.

Na šesti hřištích se odehrálo 70 zápasů, a to i přesto, že se museli pořadatelé potýkat s nepřízní počasí. Nakonec se podařilo najít způsobilý terén a turnaj bez větších komplikací proběhl až do posledních zápasů. Ty sice předčasně ukončila průtrž mračen, nedohrané duely už ale výrazný vliv na konečné umístění neměly. Navíc soupeři projevili velkorysost a bez problémů se dohodli na výsledcích těchto zápasů.

Turnaj ovládly výběry brněnské Zbrojovky

Pokud jde o sportovní výsledky na hřišti, tak již základní skupiny naznačily, kde hledat favority celého turnaje. V kategorii U11 se v dopoledním programu blýskly výběry brněnské Zbrojovky, která bez inkasované branky vyhrála skupinu C, a olomoucké Sigmy. Ta sestavila dva výběry, ten, který nesl označení žlutá, vyhrál skupinu A dokonce s plným počtem bodů a skóre 23:0. Na celkový triumf to nestačilo, naopak olomoucký tým vybojoval jen bronz. Odpoledne totiž zazářily výběry Uničova a zmiňované Zbrojovky. Brněnský tým získal vítězství v turnaji, Uničov skončil po skvělém výkonu druhý.

V kategorii U9 také postoupily bez ztráty bodů do finálové části výběry Sigmy a Zbrojovky, ale také dobře hrající Sparta Brno. Právě ta se nakonec naháněla se svými městskými rivaly o celkové vítězství. Kluci ze Zbrojovky však navázali na své starší kamarády a také odvezli ze Šumperka zlato. Sparta Brno skončila druhá a třetí místo zamířilo do Olomouce zásluhou Sigmy.

V těžké konkurenci sváděly statečné boje i týmy z našeho regionu. Kromě hostitelských celků FK Šumperk se na turnaji prezentoval i výběr mladších přípravek nedalekého Zábřehu. V kategorii U11 skončil tým FK Šumperk I ve finálové skupině Děti dětem, kam postoupily týmy z 3. a 4. míst základních skupin, třetí. Celek FK Šumperk II poté na pátém místě. V kategorii U9 se pak šumperský tým ve skupině Děti dětem umístil na druhém místě, následován Zábřehem. 

Finanční výtěžek pro Lucinku Gronychovou

Tou hlavní zprávou celého dne však byl jiný výsledek. A to v podobě výtěžku akce ve prospěch Lucinky Gronychové z Bratrušova, holčičky, ke které osud nebyl tak milostiv jako k jiným dětem. Již během těhotenství se u Lucinky objevily první zdravotní komplikace, které nakonec způsobily značné vývojové vady. Celková částka pak dojala všechny a předčila očekávání. Rodičům Lucinky i samotné dívce předali hned po skončení turnaje pořadatelé šek s částkou přes 60 000 Kč! 

„Jsme strašně rádi za tyhle turnaje. A spolupráce s FK Šumperk je vždy vynikající. Snažíme se celý turnajový program pojmout jinak, spíš jako dětský den. Každý účastník si odveze medaili a drobný dárkový balíček. Předáváme také spoustu individuálních cen. Ale klíčovou podstatou je hlavně pomoci potřebnému dítěti,“ vrátil se k celému turnaji muž, který stojí za iniciativou Děti dětem, Rostislav Vaněk. „Nyní jsme sbírkou pomohli Lucince Gronychové, souběžně pak tombolou i hráčům ročníku 2012 z týmu FK Šumperk,“ dodal Vaněk.

Šumperský OP papírna Cup je přitom z hlediska masovosti největší mládežnickou sportovní akci roku v celém okrese. A událost tohoto rozsahu s účastí přibližně 300 dětí se neobejde bez podpory partnerů. „Velké díky patří paní Geistové, která pro účastníky zajistila výborný oběd. A panu Mazákovi a firmě CBA Nuget za balíčky pro děti,“poslal své poděkování partnerům akce Rostislav Vaněk. Na jeho adresu pak vysekl velkou poklonu člen FK Šumperk Bohdan Hecl:“Rosťovi Vaňkovi a Děti dětem je potřeba opravdu velice poděkovat, za spolupráci a organizaci. Velké poděkování pak patří všem, kteří se na zdárném průběhu podíleli, včetně rodičů našich hráčů. Akce, kdy se daří podpořit dobrou věc, mají vždy smysl. Byl bych moc rád, kdybychom se v nich angažovali i nadále.“

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*