Kráska se stěhuje do Šumperka. Taktovky se znovu chopí Andrle

ŠUMPERK · Stane se obyvatelkou Šumperka. I když jen dočasnou, pro okresní město ležící na úpatí Jeseníků to bude pozitivní reklama poskytovaná zdarma. Česká reprezentantka ve skeletonu ANNA FERNSTÄDTOVÁ rozbije stany v blízkosti Tyršova stadiónu z  jednoho prostého důvodu.

Petr Fišer

Anna Fernstädtová je českou reprezentantkou ve skeletonu. foto: Sport.tv.nova.cz

Bude tam dřít pod taktovkou Josefa Andrleho. Ceněný trenérský specialista jí znovu „píchne“ s pilováním pohybových dovedností. „Do Šumperka jdu kvůli tréninku. Hlavně pokud jde o starty, pořád mám co zlepšovat,“ zmínila slabinu, na které bude s Andrlem dál pracovat. Na stejném místě se připravovala už loni v létě, tudíž si nebude muset zvykat na nové prostředí. „V dubnu začneme a máme naplánované celé léto. Pak doufám, že pojedeme na ledový trenažér. Možná budeme i v Königssee, ale nejvíc času strávím v Šumperku,“ odhalila svůj plán sympatická sportovkyně. K Šumperku má blízko i proto, že do nově poskládané realizační party získala Jakuba Marka, bývalého šumperského házenkáře. Společně s kvalitou na postu fyzioterapeuta ji po ukončení spolupráce s Ester Ledeckou následuje i servisman Petr Kouřil. „Žádná ponorka se u nás nevyskytla. Naopak. Dobře jsme si na sebe zvykli a bylo jen málo věcí, o které jsem se musela starat sama. Tým mám dobrý a velké změny v něm nebudou,“ ujistila. I když závěrečný start na mistrovství světa nedopadl podle jejích představ, předchozí sezónu mohla považovat za solidní. „Byla těžká hlavně kvůli covidu. Kvůli tomu, že se nejelo v Kanadě nebo v Americe, jsme závodili jen v Evropě. Což byla trošku škoda. Ale zvládli jsme to, včetně nutných testů, rozestupů nebo nošení roušek. Nakonec všechno fungovalo.“ Desáté místo ze šampionátu v Altenbergu si vynahradila slušnými výsledky v pohárových podnicích. „Měla jsem dobré i horší závody. Celkově jsem ve Světovém poháru skončila pátá, takže se můžeme bavit o posunu.“ Čtyřiadvacetiletá závodnice předvedla nejlepší výkon na dráze, na níž se skeletonem začínala. „Stříbro v Königssee bylo fajn. Závod se mi povedl a ráda na to vzpomínám.“ Ještě předtím, než jí v prvních dubnových dnech začne náročný tréninkový dril, si naordinuje krátký odpočinek. Kvůli českému lockdownu se nejspíš přesune do sousedního Německa.

Někdejší juniorská mistryně světa obnoví „šumperskou“ spolupráci s Josefem Andrlem. foto: Sport.cz

„Po mistrovství světa jsem byla týden v Innsbrucku. Trénovala jsem tam asi osm hodin denně na dráze. Poslední týden jsem byla doma, a protože panovalo dobré počasí, užívala jsem si čas trávený na horách,“ popisovala kráska s německými kořeny. Příští sezónu mají v maximální možné míře zatraktivnit olympijské hry v Pekingu. Pražská rodačka k nim bude upínat hlavní pozornost. „Pokaždé máme nějaký vrchol, ale olympiáda je nejdůležitější. Doufám, že bude, že se uskuteční a že se v rámci Světového poháru dostaneme jinam než jen po Evropě. Třeba dráhy v Innsbrucku a Winterbergu nemám ráda a moc mi nesedí…“ Navazovat na páté místo nebude snadné. I když ji konečný result potěšil, nijak ho nepřeceňuje. „Výsledky jsou trochu zkreslené. Z rankingu totiž vypadly Američanky, Kanaďanky a závodnice z Asie. Chyběly i některé Rusky. Ale zrovna v Königssee byla dobrá konkurence,“ připomněla svůj nejpovedenější počin v podobě zisku stříbrné medaile. „Ani nevím, kde ji mám. Nevyhodila jsem ji, ale zrovna se stěhuji do Šumperka, takže bude asi v nějaké tašce,“ rozesmála se od ucha k uchu. Anna Fernstädtová naplno propadla zimní disciplíně, při níž se mnohým tají dech. Hrůzou! Jediné, co při jízdě vidí, je většinou led. S hlavou jen pár centimetrů nad ledovým korytem sviští rychlostí přesahující až 140 kilometrů v hodině. „Strach mít nesmíte. To by bylo ještě horší. Na každé dráze samozřejmě vždycky začínám s velkým respektem, hlavní je přežít. První jízdy jsou většinou docela drsné, ale strach mít opravdu nemůžete.“ Skeleton není levnou záležitostí. Nejdražší saně stojí přes 300 tisíc korun. „Moje zhruba polovinu,“ prozradila česká reprezentantka, která podřizuje sportovní kariéře úplně všechno. A to včetně volby místa, kde bude dál rozvíjet svůj talent. Její jarní a letní volba padla na Šumperk…

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*