Když platí pravidlo padajícího lejna

ČESKO • Drtivá většina fotbalových oddílů má už několik dní nezvratitelnou jistotu. Sezóna, která se načala v srpnu minulého roku, je kvůli koronaviru ztracená. Jenže co bude dál?

Petr Fišer

Rozhodnutí svazových představitelů nikoho nešokovalo. Prodloužení nouzového stavu na území celé republiky je donutilo sáhnout k anulování výsledků a předčasnému ukončení. Nic jiného jim v podstatě nezbývalo. „Háček je v tom, že se všechno odvíjí od dvou profesionálních soutěží, které neřídí svaz, ale Ligová fotbalová asociace. Otázkou zůstává, jestli se první a druhou ligu podaří dohrát. A pokud ano, v jakém termínu to bude. Protože se bavíme o velkých finančních sumách za televizní práva, reklamy a další nasmlouvané položky, je zřejmé, že se bude vyčkávat do poslední možné chvíle a udělá se maximum pro to, aby to klaplo. V opačném případě by nastaly značné ekonomické ztráty, o což pochopitelně nikdo nestojí,“ upozorňoval funkcionář divizního Šumperka Vladimír Dostál. Ten je zároveň členem řídící komise pro Moravu.

Nejistota a nemožnost trénovat sužuje fotbalisty od března. Na bezpečnost a zdraví hráčů cílené zákazy se začaly uvolňovat až v minulém týdnu, kdy se mužstva z elitních fotbalových pater mohla vrátit k tréninkovému procesu. Ale pouze v menších skupinách. „Moravskoslezská liga a divize jsou závislé na první a druhé lize. Pokaždé záleží na tom, jestli spadnou české nebo moravské týmy. Dejme tomu, že se zápasové manko podaří dohnat a sezóna se dokončí. Byť bez přítomnosti diváků, a navíc až v závěru července. Pro oddíly od třetí ligy směrem dolů by to představovalo docela velký problém. Muselo by se počkat a další soutěže pro nadcházející období poskládat až dodatečně podle toho, jak to tabulkově dopadne v profesionálních ligách. V tuto chvíli není jasné, kdy, kde a jak se bude hrát,“ osvětloval Dostál. 

Pro zachování prostupnosti amatérských a profesionálních soutěží pro ročník 2020/2021 se losovací aktiv organizovaný řídícími komisemi pro Čechy a Moravu stanoví nejzazší termín patnáctý srpnový den. „Kvůli koronaviru dochází k situacím, které normálně nevymyslíte. V podstatě nevíte, na co se chystat. Ve fotbale platí pravidlo padajícího hovna. Rozjetí soutěží naráží na celou řadu zádrhelů. A nejen s obsazením týmů, ale také s tím, koho vám uvolní. Ve třetí lize vyhlížíte posily z ligy první a druhé, v divizi z MSFL, v krajském přeboru zase z divize. A když se bude hrát až do konce července, na přípravu na další ročník bude zbývat minimum času. Proto vám třeba z Olomouce jen tak někoho nepustí,“ vysvětloval Vladimír Dostál. „A dokud budou zavřené hranice, tak se nemůžete rozhlížet ani v zahraničí. Spousta cizinců hrajících v Česku bude muset zůstat doma.“

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*