Liška Bystrouška a Lolek v muzeu

ŠUMPERK · Kresby Stanislava Lolka budou od 25. listopadu k vidění ve Vlas- tivědném muzeu v Šumperku. Světoznámý malíř, jehož jméno je spojeno především s Mařákovou krajinářskou školou na Akademii výtvarných umění v Praze, vytvořil za svých studentských let na základě vyprávění revírníka Augustina Kořínka cyklus humorných kreseb o lišce Bystroušce, které se po čase staly inspirací pro spisovatele Rudolfa Těsnohlídka.

Krátké povídky společně s kresbami začaly vycházet v roce 1920 v Lido- vých novinách, záhy se staly populárními a oslovily i Leoše Janáčka, které- mu se povedlo prostřednictvím slavné opery rozšířit povědomí o lišce Bystroušce po celém světě. Originály těchto ilustrací zakoupilo muzeum do svých sbírek v roce 1972, nicméně jako celek byly prezentovány ojediněle. Letos se muzeum rozhodlo představit kolekci všech dochovaných kreseb a připomenout, kdo za oblíbenými příhodami stojí.

Pro MŠ, ZŠ a SŠ muzeum k výstavě nabízí edukační programy. V případě zájmu se lze objednat na e-mailu lenka.mullerova@muzeum-sumperk.cz nebo na telefonu 583 363 094. Výstava potrvá do 6. února.

(bav)

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*