Jeseníky čeká rozmanité hudební léto. Milovníci klasiky se mohou těšit hned na dva koncerty rezidenčního souboru

REGION · Od 27. června zahajují Klášterní hudební slavnosti. Do pozoruhodných míst Olomouckého kraje přivezou nejrůznější hudební lahůdky v duchu letošního motta Česká hudební rozmanitost. Čistá klasika, Sólo v chrámu, Crossover či Tematické večery zazní na 15 koncertech letošního 15. ročníku.

Vladimíra Bartoňová

Zahájení a konec v Šumperku

Nejprve u příležitosti slavnostního zahájení festivalu představí díla českého barokního skladatele Antonína Reichenauera a jeho současníků. Závěrečný koncert v září pak věnuje konfrontaci Oratoria Václava Horálka s Requiem W. A. Mozarta. „Mezi skutečné hudební lahůdky bude letos patřit vystoupení patronky festivalu harfenistky Jany Bouškové s koncertním mistrem České filharmonie houslistou Josefem Špačkem v dřevěném kostelíku v Maršíkově,“ zve na ojedinělý koncert v atraktivním prostředí Roman Janků, zakladatel slavností a pořadatel v jedné osobě.

2x Tančírna

Diváci, kteří s oblibou poznávají různé hudební styly a přístupy, uvítají Crossover večery. Mohou se těšit například na dva koncerty v secesní Tančírně v Račím údolí. „Nejprve všestranná umělkyně Gabriela Vermelho spolu s uskupením Gadrew Way rozehraje skladby a písně známé i neznámé v osobitém, strhujícím pojetí. Podruhé se do Tančírny vrátíme s mužským vokálním kvartetem Q Vox a s programem Láska opravdivá. Zážitkem hudebním i vizuálním bude open air koncert na nádvoří zámku Velké Losiny čtyř klarinetů Clarinet Factory, stejně tak i program FolkloreClassic v zámeckém skleníku v Loučné nad Desnou,“ prozrazuje k letošní choreografii Janků.

Tematické večery

Festivalová dramaturgie počítá také se speciálními večery. Patří mezi ně uvedení originální barokní opery Endymio včetně původních kostýmů a kulis v Jeseníku, večer věnovaný bývalé první dámě Dopisy Olze v Bludově a velký koncert Orchestru Ježkovy Stopy v Rapotíně. Festival Klášterní hudební slavnosti si za 15 let fungování našel cestu k tisícům diváků a je nedílnou součástí kulturního léta v Olomouckém kraji. Letos od 27. června do 13. září uvede 15 koncertů.

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*