Andělárium ožilo galerií pod širým nebem (dokončení)

ŠUMPERK, REJCHARTICE • Sedmý ročník sochařského sympozia a festivalu v Rejcharticích se letos uskutečnil ve dnech 14. – 17. července – společnou radostí koronaviru navzdory! O tom, co festival znamená pro samotné řezbáře, jsme si povídali s Věrou Kovářovou, předsedkyní pořádajícího sdružení ARTIBI Šumperk.

Vladimíra Bartoňová

SOCHAŘSKÉ SYMPOZIUM 2021

Proč zrovna v  Rejcharticích?
Protože první zakladatelé bydleli v  Rejcharticích, pozvali sem další kolegy a festival byl na světě.

Jak je to s účastníky?
Je tu stabilní kádr, který se účastní od začátku. Někteří, jako šumperský Antonín Suchan, nás už opustili, a  tak přijímáme nové tváře, speciálně loni člověka, který je zaměřený na nový styl, carving, který je i  pro nás naprosto nový.

Jste schopni přijímat další řezbáře?
Jsme hodně limitovaní místem i možnostmi ubytování a patnáctka účastníků je maximum, které louka pojme. Spaní je sparťanské pod stanem, loni jsme komfort rozšířili o mobilní buňku se sprchou. WC a farská kuchyně, která nám v  počátcích zajišťovala stravovací zázemí, naší kapacitě také přestala stačit.

Odkdy takový rozsah pro veřejnost?
Ta změna vyšla z  předloňského ročníku, z  účasti moderních řezbářů, kteří se věnují svému hobby motorovými pilami. Tehdy je také lidé měli možnost poprvé vidět při práci na čas v řezbářské show.

Sen Andělária?
Snažíme se, aby se neztratila původní myšlenka a nestala se z toho pouťová atrakce. Aby vytvářet něco pozitivního zůstalo a  festival měl neustále duchovní nadstavbu. Postupně bychom spolupráci chtěli rozšířit mezinárodně, například v rámci příhraniční spolupráce s  Polskem nebo v rámci družby města Šumperka. A možná přibrat i  jiné materiály a  lidem ukázat, že například s  železem nebo kamenem se dá také umělecky pracovat.

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*