Rady do zahrady 31/21

Seriál o podnožích

St. Julien A  je nejrozšířenější středně vzrůstná podnož, která je vhodná pro slivoně, meruňky a broskvoně. Vyznačuje se střední intenzitou růstu, uniformním růstem stromů, dobrým ukotvením na stanovišti, raným nástupem do plodnosti a nepodrůstá. Vzrůst naštěpovaných odrůd je přibližně o 30 % slabší než na myrobolánu. Je určena spíše do těžších půd. Mezi relativně nenáročné trvalky patří volské oko. Dobře se přizpůsobí jak slunným, tak stanovištním podmínkám s  vlhčí či sušší půdou. Kvete velmi dlouhou dobu. Je však potřeba omezit tvorbu semen a  pravidelně vystřihovat staré květy tak, abychom nepoškodili nově se tvořící poupata. Pokud se již poupata netvoří, rostlinu seřízneme nad listovou růžicí a tím docílíme opakovaného kvetení během podzimních měsíců. U  hojně pěstovaného okrasného zakrslého smrku sivého se může objevit zasychání jehlic, nejčastěji na nejvíce osluněné části dřeviny. Na jehlicích je možné pozorovat drobné skvrnky a velmi jemnou pavučinku. Poškození způsobuje velmi drobný škůdce sviluška smrková, která může napadat i další rody jehličnanů, např. jalovce. Ochranou je opakující se postřik přípravky určenými k boji proti roztočům např. Omite 570 EW, Cascade 5 EC, Magus. Vhodnější než používat chemické přípravky je nasazení dravého roztoče typhlodromus pyri – dodává Biocont laboratory. Při nedostatku vláhy zavlažujeme ovocné dřeviny, hlavně mělce kořenící keře nebo stromky rybízu, angreštu, jabloně a  hrušně na zakrslých podnožích a  broskvoně, které na zvýšenou spotřebu vody reagují výrazně vyššími výnosy. Černý rybíz představuje z hlediska obsahových látek, zvláště známého antioxidantu – vitamínu C, velmi cenný a na stanoviště poměrně málo náročný druh bobuloviny. Především v uzavřených lokalitách však trpí více padlím a  plísní šedou. Novější odrůdy vynikají většími hrozny i bobulemi a většinou i lepším zdravotním stavem, hlavně vyšší odolností k uvedeným houbovým chorobám. Mezi nejkvalitnější odrůdy patří Ben Connan, Vernisáž, Čerešňová a  Ukrajinka. Petr Kumšta

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*