Je konec. Fotbalovým soutěžím odzvonilo

Konečná. Balí se krám. Všem amatérským fotbalovým soutěžím v Česku odzvonilo. Kvůli pandemii nového typu koronaviru a prodlouženému stavu nouze se svazoví představitelé odhodlali učinit zásadní krok. V první polovině minulého týdne jej posvětil výkonný výbor.

Petr Fišer

„Existují jen dvě možnosti. Jednou z nich je anulování dosavadních výsledků a celé sezóny s tím, že všechny týmy zůstanou ve stávajících soutěžích, nikdo nespadne ani nepostoupí a znovu se všechno rozjede až na podzim. Nebo se situace rychle změní natolik pozitivně, že se ak­tuální ročník stihne dohrát. S každým dalším ztraceným víkendem se to ale jeví čím dál méně reálně,“ tvrdil před úterním výborovým zasedáním Vladimír Dostál, šumperský funkcionář a člen řídicí komise pro Moravu.

Došlo na variantu A. Český fotbal si nemínil zahrávat s ohněm a zařídil se jako drtivá většina ostatních sportů. Konečné pořadí nedohraného ročníku určí tabulky platící k osmému dubnu, a to od třetí ligy až po nejnižší okresní třídy. Výkonný výbor se shodl, že odtažení soutěžní opony by bylo i v nadcházejícím období příliš velkým rizikem. „Nešlo čekat dál. Situace se musela řešit. Mrzí mě, že nám nebylo umožněno dohrát naše soutěže, ale pokud všichni říkáme, že zdraví je v tuto chvíli jednoznačně na prvním místě, musíme se tím stejně jednoznačně řídit i v našich rozhodnutích,“ uvedl v tiskové zprávě předseda Martin Malík. 

TO TU JEŠTĚ NEBYLO

Fotbalisté z nižších výkonnostních pater, pro něž je nejpopulárnější kolektivní sport na světě ve většině případů hlavně víkendovou zábavou, můžou zastrčit kopačky do botníku. Vláda sice o den dříve uvolnila opatření spojená s pohybovými aktivitami na venkovních sportovištích, ale pouze pro individuální disciplíny, kde je možné dodržovat dostatečné rozestupy osob. Tedy například pro tenis nebo golf. Nikoli pro kolektivní odvětví, jako je fotbal. Už s vyhlášením karantény přišli o vrchol v podobě vyřazovacího play-off hokejisté. Dál nebudou hrát ani basketbalisté, házenkáři či florbalisté. 

Zatímco fotbalisté na amatérské úrovni mají smůlu, naděje profesionálních klubů stále doutná. První a druhou ligu organizuje ligová asociace, která se bude řídit pokynem Evropské unie UEFA a profesionální soutěže se pokusí dohrát. Volné termíny přineslo odložení letního mistrovství Evropy na příští rok. „Dokončení obou soutěží v termínu do 
30. června je možné pouze za předpokladu, že nejpozději do 1. května bude profesionálním klubům umožněna úplná tréninková příprava a od poloviny měsíce budou moci být obě ligy opětovně zahájeny, byť bez přítomnosti diváků,“ zaznělo ze strany LFA.

ŽÁDNÉ VELKÉ PŘEKVAPENÍ

„S tím, že by se na jaře začalo, jsme popravdě už ani nepočítali. Takže to pro nás není žádné velké překvapení,“ tvrdil hrající asistent Postřelmova Jiří Picka.

Od prvních lednových dnů se velmi intenzivně a pečlivě chystali na divizní odvety hráči Šumperka. „V prvé řadě je obrovská škoda, že tato situace nastala. Kluci poctivě makali a bylo na nich znát, jak jsou natěšení a že chtějí naplno prodat to, co přes zimu natrénovali. Každopádně to musíme brát tak, jak to je. Může to znít jako fráze, ale zdraví máme opravdu jen jedno. Vždycky musí být na prvním místě,“ řekl kormidelník šumperské posádky Zdeněk Opravil. 

„Jakýkoliv zásah do zajetého kolotoče nebývá příjemný. Pro trenéry, kteří chystají mužstvo na sezónu. Pro hráče, kteří se po dlouhé zimě těší na mistrovské zápasy. A pochopitelně ani pro fanoušky, kterým chození na fotbal chybí. Musíme to přijmout jako fakt a v rámci možností se podle toho zařídit,“ navázal na svého trenérského kolegu hlavní kouč Velkých Losin Martin Kupčík. 

V Lesnici naložili s fotbalovou stopkou po svém. Mužské áčko se po podzimu drželo na osmém místě a ani zdaleka neplnilo roli fackovacího panáka, jak mnozí škarohlídi předpokládali. „Snad všechno co nejdřív skončí a zase pojedeme po normálních kolejích. Nikoho z nás to netěší, ale je potřeba hledat i pozitiva. Aspoň jsme v našem areálu mohli udělat údržbu a opravy, na které dosud nebyl čas a energie. Pokud jde o zázemí kolem hřiště, ještě ani zdaleka nekončíme,“ ujišťoval oddílový patriot a muž několika funkcí Jan Knobloch.

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*