Fotbalu zvoní hrana

Nižším fotbalovým soutěžím v České republice zvoní hrana. Dost hlasitě. Už v následujících hodinách by mohlo být jasno o tom, co bude dál. „Existují jen dvě možnosti,“ prohlásil v minulém týdnu šumperský funkcionář a člen řídicí komise pro Moravu Vladimír Dostál. 

Petr Fišer

Ostrý jarní start, k němuž mělo dojít na konci března, se musel odložit. Kvůli koronaviru se vyhlásil nouzový stav a následně i celorepubliková karanténa. Nyní diviznímu, krajskému a okresnímu fotbalu hrozí to, co postihlo většinu ostatních sportů – předčasný konec. „Jednou z variant je anulování dosavadních výsledků a celé sezóny s tím, že všechny týmy zůstanou ve stávajících soutěžích, nikdo nespadne ani nepostoupí a znovu se začne až na podzim. Tento krok už udělali v sousedním Slovensku. Nebo se situace v Česku rychle změní natolik pozitivně, že se rozehraný ročník stihne dohrát. S každým dalším ztraceným víkendem to ale bude čím dál méně reálné,“ nastínil Dostál.

Pokud se opatření spojená s nouzovým stavem prodlouží, fotbalové naděje rapidně poklesnou k nulovým hodnotám. „Začátkem aktuálního týdne bude zasedat výkonný výbor a o den později se sejde i naše řídicí komise. Připravili jsme plán, s jehož pomocí by se sezóna dala zachránit i se skluzem, který doteď nabrala. Odložené zápasy by se dohnaly s pomocí vložených středečních termínů a hrálo by se i v červenci. Všechno je ale uskutečnitelné pouze za předpokladu, že by se veškeré dění dalo do chodu v nejbližších dnech,“ upozornil dlouholetý „bafuňář“ z Tyršova stadiónu.

Dostálův komisní šéf Pavel Nezval bydlí v Uničově, a tak na několik týdnů uvízl v zakázané zóně. „První liga je závislá na Evropě a evropských pohárech. Výsledky a konečné pořadí druhé ligy zase ovlivňuje postupující a sestupující ze soutěží, které jsou pod ní. Všechno na sebe navazuje, je vzájemně provázené, propojené a souvisí se vším. A to včetně přestupových termínů a přihlášek do dalšího ročníku. Není to jednoduchý proces,“ upozorňoval Vladimír Dostál.

Fotbal kvůli virové pohromě hodně trpí. Nejprestižnější ligy světa přicházejí během vynucené pauzy o stamilióny. Krátí se jim tučné sumy od sponzorů a finančních partnerů a také nemalé příjmy za televizní práva či vybrané vstupné. „Na druhou stranu je to pořád jen sport. A ten je momentálně tím posledním, který někoho zajímá. Lidi mají úplně jiné starosti. Jestli budou moct jít do práce, jestli dostanou výplatu, jestli jim nezkrachuje podnikání. Bude chvíli trvat, než se jako republika ze všeho vzpamatujeme a znovu postavíme na nohy. Hlavně ať to přežijeme ve zdraví a nepříjemné období je co možná nejrychleji za námi. Teď jsou daleko důležitější věci než divizní fotbal,“ uvědomoval si funkcionářský činovník „kopající“ za Šumperk.

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*