Fotbal je teď sprosté slovo, uvědomuje si zvolený Knobloch

LESNICE • Fotbalem žije každý den. Je to jeho zábava, záliba, koníček, velká srdcovka. V Lesnici sedí na několika židlích a výrazným dílem přispívá k tomu, že se kdysi provinční oddíl ze „zábřežské“ periferie napevno usadil ve vybranější krajské společnosti. Teď je JAN KNOBLOCH premiérově i součástí nového výkonného výboru okresního svazu, kam byl zvolen po boku několika dalších nováčků.

Ondřej Panák, Petr Fišer

Všichni vás známe především jako výraznou osobnost lesnického fotbalu. Proč jste se rozhodl kandidovat na svazového funkcionáře?

Členem oddílového výboru jsem bezmála pětadvacet let, takže by se dalo říct, že k  funkcionaření mám opravdu blízko. Zprvu jsem o kandidatuře neuvažoval z  časových důvodů. Nicméně pořád jsem cítil, že mi osud okresního fotbalu není lhostejný. Konečným impulzem mi byl postoj bývalého vedení, které na mé občasné výtky reagovalo stručným: „Tak si to pojď zkusit.“ A tak jsem šel. Jedním dechem chci ale říct, že míra podpory, kterou mi delegáti vyslovili, mě šokovala. Nutno dodat, že příjemně. Vážím si toho a tímto děkuji. Mám radost z toho, že lidé vidí, jak dobře pracuje vedení v  Lesnici, a  že náš klub funguje po všech stránkách. Tento úspěch jde i za naším výborem, který dále tvoří Jirka Smrčka, Petr Kondler a Karel Polách.

Překvapily vás výsledky voleb? Přece jen změna na pozici předsedy se tolik nečekala.

Od začátku jsem byl součástí týmu, který řešil podporu svých kandidátů. Takže zvolení nového výkonného výboru mě až tolik nepřekvapilo. Nicméně tak jednoznačné vítězství pana Faltýnka jsem bezesporu neočekával.

Jan Knobloch je velkým lesnickým patriotem a také fotbalovým nadšencem, jenž nejpopulárnější kolektivní sport na světě konzumuje ve všech podobách. foto: archiv

Když se řekne fotbal, tak to nyní u mnoha lidí vzbuzuje velkou nedůvěru. Myslíte si, že zvolení nového vedení je správná cesta, jak tento fakt odstranit?

Nebudeme si nic nalhávat, fotbal je teď sprosté slovo. Každopádně si nemyslím, že je na tom náš sport až tak špatně. V drtivé většině ho dělají nadšenci s  dobrými úmysly. Bohužel jejich nasazení a  práci devalvují někteří „šíbři“ a  bohužel i  vedení fotbalu na nejvyšších místech. Jejich kauzy, které pak média rozebírají ze všech stran, což je dobře, vrhají špatný stín na celé hnutí. Těší mě, že se v  oddílech začínají prosazovat mladší generace funkcionářů, kteří přinášejí nové pohledy. Zmíním Mikeše v Lošticích, Závodného v  Bludově, Kejíka v  Leštině nebo Kvapila v Sudkově.

V mateřském oddíle se angažujete napříč všemi kategoriemi. Budete se i  nadále věnovat klubovým povinnostem?

Nyní se plně věnuji pouze mužskému A týmu. Momentálně neuvažuji o  tom, že bych v  klubu skončil. Chci pokračovat, jak to jen bude možné.

Fotbal pro vás určitě znamená hodně. Je něco, co vám na současném fotbalovém systému vadí?

Jak jsem už uvedl, fotbal je nyní pro širokou veřejnost sprosté slovo. A  to díky aroganci, nulové sebereflexi a pokřivenému charakteru některých lidí, co se v něm pohybují.

Jako kandidát jste si dal za cíl zatraktivnit okresní pohár. Můžete nastínit svou konkrétní představu?

Nutno říct, že si nejdříve budu muset zjistit, jakým systémem se dá pohár hrát. Rád bych ho zařadil před začátek mistrovských soutěží, jak tomu bylo kdysi před lety. Mohl by plnit formu přípravy, ve které by byl soutěžní prvek, což je vždy lepší než klasický přátelák. Chtěl bych zajistit jednoho velkého sponzora, který by turnaj zastřešoval. Loni v létě jsme si vyzkoušeli Derby ligu, která měla ohlas, tak se logicky nabízí podobný formát.

Amatérský fotbal už druhý rok po sobě zažívá nekončící koronavirovou nejistotu. Věříte, že se soutěže dohrají? Pokud by se tak nestalo, co by to podle vás znamenalo pro regionální scénu?

Pevně doufám, že se ročník dohraje. Rozhodně alespoň podzimní část, vzhledem k  sestupům a  postupům. Upřímně si nemyslím, že by další zrušená sezóna nějakým výrazným způsobem ovlivnila fungování oddílů. Pár klubů to možná částečně postihne, ale většina pojede bez potíží dál. Tohle je totiž o  trenérech. Především u  těch nejmenších bude důležité, jak se k  tomu postaví jejich kouč a samozřejmě rodiče. Pokud bych usedl v komisi mládeže, nabídl bych své dosavadní zkušenosti.

Nový výkonný výbor začne úřadovat co nevidět. Na čem všem chcete zapracovat?

V první řadě chceme celkově zlepšit komunikaci mezi oddíly a  svazem. Předseda slíbil, že pokud to bude možné, osobně bude kluby navštěvovat a diskutovat s nimi. Rádi bychom, aby byl svaz servisní organizací pro okresní oddíly, a  nikoli naopak. Budeme usilovat o vylepšení našeho postavení ve strukturách krajského svazu. Závěrem bych rád zmínil jednu věc.

Povídejte

Pár týdnů před volbami byly oddílům zasílány anonymní e-maily, které poukazovaly na některé kauzy v  hospodaření naší organizace. Chtěl bych tímto vyzdvihnout soudnost klubů, které se nenechaly vtáhnout do této špinavé hry a  přispěly tím k  férové atmosféře volební valné hromady. Zároveň vzkazuji osobě odesílatele, že pokud vychovává svoje děti, tak snad lépe, než jak byl vychován on sám.

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*