Co by kamenem dohodil! Losiny povede „domorodec“

VELKÉ LOSINY • Fotbalisté Velkých Losin bez trenéra dlouho nezůstali. Vedení klubu si pláclo s Romanem Maňkou. Ceněný kouč, jenž dokázal během několika let vytáhnout nedaleký Rapotín z okresní periférie až mezi krajskou smetánku, nahradí v pozici hlavního kormidelníka Martina Kupčíka. Ten skončil na vlastní žádost.

Petr Fišer

V Maňkově případě se jedná o návrat na místo činu. V Losinách už dříve trénoval. „Dokonce i mě. To mi bylo osmatřicet a tehdejšímu mančaftu vypadli ze sestavy dva stopeři. Jeho tréninky nepostrádaly kvalitu a měly hlavu a patu,“ zavzpomínal na vzájemné působení v jednom týmu současný losinský předseda RADEK SVEDEK.

Zvažovali jste i jiné možnosti?

Prioritní pro nás byli Roman Maňka a Jirka Mika. Mikáč si od fotbalu rok odpočinul, znovu je plný elánu a tým má načtený jako málokdo. O někom, kdo Losiny vůbec nezná, bychom uvažovali jako o poslední možné variantě.

Proč jste nakonec upřednostnili prvně jmenovaného?

Dělal profi fotbal v Olomouci, neskutečně pozvedl Rapotín a velmi dobré služby odváděl i v Novém Malíně. Navíc je to losinský srdcař. Bydlí kousek od stadiónu, takže to má na hřiště, co by kamenem dohodil. Když měl volno, chodil se dívat a naše domácí zápasy sledoval na vlastní oči. Přehled mu nechybí. Naši hráči ho znají a chovají k němu přirozený respekt. Většina z nich si přála, aby je trénoval právě on.

Co bude s Jiřím Mikou? Počítáte i s jeho zapojením?

Moc nás potěšilo, že se ujme dorosteneckého mužstva. Je to další pozitivní zpráva pro náš klub. Dohodli jsme se na spolupráci se dvěma výbornými trenéry, ještě k tomu místními, o které jsme stáli a usilovali. Naše spokojenost je v tomto ohledu maximální.

Stačili jste si s koučem Maňkou nastínit vzájemné představy a názory?

Stačili. A důkladně. Ve všem se shodujeme. Chce hrát zajímavý a divácky atraktivní fotbal. Takový, co byl v Losinách vždycky běžným standardem. Podle mě kluci nepředváděli špatné výkony ani pod Martinem Kupčíkem. Bohužel se sešlo několik negativních okolností. Na častější zranění se nalepila smůla v podobě nejtěsnějších porážek na penalty a už to jelo. Výsledkově se příliš nedařilo, na mužstvo padla deka. Musím říct, že nebyla příjemná pro nikoho.

Nelitujete s odstupem času, že jste v létě minulého roku povýšili do role hlavního lodivoda někoho, kdo velmi rychle vyměnil hráčskou kariéru za pozici stěžejního kormidelníka?

Jak už jsem říkal, ani pod Martinovou taktovkou jsme nehráli zle. Vedení za ním stálo, nakonec to ale nedopadlo tak, jak jsme si všichni představovali a společně malovali. Někteří kluci ho víc než za trenéra brali jako kamaráda a celkově to nedělalo moc velkou dobrotu. Kdybychom to tlačili na sílu, nemělo by to smysl. Fotbal takový občas bývá. Vždycky je jednodušší vyměnit jednoho trenéra než patnáct hráčů. Každopádně jsme se rozešli v dobrém a na našem přátelství se nic nemění. Pro losinský fotbal odvedl veliký kus práce, za což jsme mu poděkovali.

Při otevřeném bilancování se nebál střílet do vlastních řad. Za hlavní důvod svého odchodu označil narůstající zklamání z toho, že hráči ani zdaleka nepracovali tak, jak měli. Co si o tom myslíte?

Že je to částečně pravda. Někteří kluci vám každý trénink odmakají naplno. Vedle nich se ale občas najdou tací, kteří tomu nedávají, co se sluší a patří. Těm poctivějším se to samozřejmě nelíbí.

Jak ze začarovaného kruhu ven?

Do žádné hlavy nevidíme. Může se dostavit únava z práce, nebo na ně dolehne špatná nálada po bolavém rozchodu s holkou… Život je daleko rychlejší, než býval, málokdo dnes dělá do dvou hodin a ve zbytku dne má volno. Doufáme, že se přístup méně zapálených borců pod Romanovým vedením zlepší. Z dorostu se do přípravy áčka zapojí několik šikovných a talentovaných klučinů. I když budou potřebovat čas, aby si na mužský fotbal zvykli, věřím, že se nejlepší z nich v kádru uchytí. Samozřejmě to bude vyžadovat dlouhodobé a poctivé úsilí.

Fotbalové Losiny stojí na prahu nové éry. Co si od zásadních změn na důležitých postech slibujete?

Všichni věříme tomu, že jsme za daných okolností zvolili nejlepší možné řešení a že jsme udělali krok, který se nám vyplatí. Jestli jsme se rozhodli správně, ukáže čas. Každý trenér má svůj rukopis a chce, aby byl vidět. Nikde to ale nefunguje ze dne na den. Každopádně jsme rádi, že jsme se domluvili právě s Romanem Maňkou a že u nás do trenérského kolotoče znovu naskočí i Jirka Mika. Obě persony okresního fotbalu naše nabídky akceptovaly a nás to hrozně moc těší.

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*