Sto let zábřežské knihovny. Oslavy se přesouvají na podzim

ZÁBŘEH • Zábřežská knihovna se připravuje na oslavy století. Oslaví ho se čtenáři, knihovníky i prostřednictvím setkání se zajímavými osobnostmi.

Vznikla sice už v roce 1898, ale titul městská dostala až v roce 1920. Jakými etapami knihovna prošla a jak pohnuté doby to pro ni byly, si budete moci přečíst v několika následujících číslech. Dnes přinášíme úvodní rozhovor se současnou vedoucí knihovny Janou Šmehlíkovou.

Jsou už známé nějaké konkrétní termíny?

Na dny 3. a 4. dubna jsme měli pro všechny příchozí, nejen registrované čtenáře připraveny dny otevřených dveří s možností nahlédnout nejen do běžně přístupných prostor, ale také do kanceláří a nově rekonstruovaného dětského koutku. Návštěvníci měli mít možnost prolistovat staré kroniky a fotoalba, vyzkoušet si balení knih, výrobu drobných dárků a zhlédnout prezentaci ke stoleté historii knihovny. Zda se budou moci uskutečnit v náhradním termínu na podzim nebo až příští rok, uvidíme na základě vývoje situace.

Zrušit jsme museli také setkání knihovníků našeho regionu, plánované na 28. května. Doufáme, že podobný osud nepotká říjnovou přednášku o letcích RAF ani cestopisnou přednášku o Srí Lance. Oslavy by měl
28. listopadu ukončit Den pro dětskou knihu se zábavně-tvořivým dopolednem a adventní atmosférou pro celou rodinu.

Co nového by mohl jubilejní rok čtenářům přinést?

Od roku 2020 jsme pro čtenáře připravili novou službu, kterou je půjčování společenských her. Službu jsme rozjeli hned od ledna a překvapil nás velký zájem.

Dostane dárek i samotná knihovna?

Knihovna už svůj dárek dostala, a to v únoru, kdy proběhla kompletní rekonstrukce dětského koutku – místnosti určené pro pořádání besed a knihovnických lekcí pro školy a školky ze Zábřeha a okolí. Ročně se na těchto kulturních a vzdělávacích pořadech, které připravují pracovnice knihovny, vystřídají přes čtyři tisíce dětí. Na výběr mají z více než 70 programů. Všechny tyto akce jsou zdarma.

Co je podle vás pro knihovnu vašeho typu nejdůležitější?

Knihovna nemůže existovat bez svých čtenářů. Naším krédem je, aby zábřežská knihovna byla vždy místem, kam se lidé budou rádi vracet, nejen pro knihy, ale také kvůli přátelskému prostředí a příležitosti setkávat se. (vavka)

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*