Galerie Jiřího Jílka zůstává zavřena, přesto chce letošní plán výstav dodržet

Galerie Jiřího Jílka loni bojovala o přežití. Letos získala významný grant Ministerstva kultury ČR, přesto je v nelehké situaci. 

Vladimíra Bartoňová 

„Vždy jsem do Galerie Jiřího Jílka zval dobré autory bez ohledu na věk. Měřítkem je pro mě vždy kvalita. Jde o lidi, kteří dělají pravdivé umění, protože prostě musí,“ říká galerista Miroslav Koval, který je s šumperskou Galerií Jiřího Jílka pevně spjat už desítky let. Díky jeho dramaturgii a vzácným kontaktům s těmi nejzajímavějšími výtvarníky z celé republiky navštěvují vernisáže výstav milovníci umění nejen ze Šumperka, ale i z Olomouce, Rýmařova, Prahy a dalších míst. Loni zachraňovali galerii sponzoři. Letos získala v grantovém řízení Ministerstva kultury ČR přislíbenou podporu ve výši sto osmdesáti tisíc korun.

„Galerie pojede v nouzovém režimu. Obsahuje plán B i C.“

„Měli jsme obrovskou radost, že letošní projekt dvanácti výstav nazvaný Na okraji uspěl. Vernisáže a výstavy prvních tří měsíců tohoto roku se setkaly s velkým ohlasem, a pak přišla rána v podobě vyhlášení nouzového stavu a nutného uzavření galerie,“ popisuje průběh uplynulých měsíců jednatelka šumperského Domu kultury, pod který galerie patří, Hana Písková. V minulém týdnu musela ministerstvu kultury dokládat, jak projekt naplňuje a zda nehodlá některé výstavy rušit. 

„Po dohodě s Miroslavem Kovalem jednu z plánovaných výstav pouze přesuneme do ledna a ty ostatní se nám snad podaří zrealizovat. Na květen už je připravena úžasná výstava Hany Rysové a Pavla Herynka. Pokud by se nouzový stav vyhlášený vládou znovu prodlužoval, máme i plány B a C,“ dodává Písková. V nouzových plánech by došlo ke krácení výstav v řádu dnů, program Na okraji by měl být ale zachován.

 První vernisáže nového projektu navštívila řada lidí. Galerie nyní připravuje nouzový plán výstav tak, aby věrní návštěvníci nebyli o výtvarné umění v Šumperku ochuzeni. foto: DK

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*