Krátce z kultury

Za fyzikální video 200 tisíc korun

REGION · „Spouštíme soutěž, která pomůže v covidové době rodičům a učitelům s motivací školáků, v tomto případě pro fyziku,“ sdělili zástupci největšího poskytovatele energií v Česku. Úkolem dětí je natočit vlastní fyzikální pokus a vysvětlit ho vrstevníkům. Své videopokusy mohou amatérští dětští fyzikové posílat do konce května.

V Zábřeze zavoní jídlo na ulici

ZÁBŘEH · V  lepší zítřky věří sdružení Na talíři a  připravuje celoregionálně oblíbený festival chutí a vůní. Popáté by jejich Jídlo na ulici mohlo v Zábřeze zavonět v sobotu 22. května a na konci srpna podhradí zábřežského hradu a zámku obsadit první ročník Burgeru na ulici.

Nepropásněte fotografickou uzávěrku

ŠUMPERK · Fotografická soutěž pro děti nazvaná Představ svoji knihu, vyhlášená k letošnímu měsíci knihy knihovnou T. G. Masaryka, končí. Své vtipně naaranžované knihy, kterou právě čtou, mohou posílat na e-mailovou adresu knihovny už jen do 31. března.

Zavřené muzeum zprostředkovává informace online

ŠUMPERK · Zavřené muzeum reaguje na blížící se svátky jara a prostřednictvím své etnografky Márie Kudelové přibližuje tradici předposlední neděle velikonoční, jíž se říkalo Smrtná. Vede nás ke starému zvyku vynášení smrti, který se v tento den provozoval a postupně zanikl. Poslední „smrt“ a „smrťáka“ vynesli asi koncem 70. let 20. století ve Strupšíně a v Dlouhomilově.

Virtuální den na sídlištní škole

ZÁBŘEH · Na virtuální den otevřených dveří pozvala rodiče budoucích prvňáčků ZŠ a DDM Krasohled Zábřeh. Malé i velké provede školou prostřednictvím videa, které představí rozhodující části i činnosti školy. Region se oděl do velikonočního Zábřeh, region · Obří vejce v košíku, zajíci s velikonoční nadílkou nebo celé kraslicové stromy. Taková výzdoba se od minulého týdne objevuje snad ve všech městech a obcích regionu. V Zábřeze dali prostor veřejnosti a k úřadu přistavili kontejnery s břízkami, kam lidé mohou až do Velikonoc malované skořápky zavěšovat. (vavka)

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*