Výzkumníci dají lidem možnost nahlédnout do své zemědělské „kuchyně“

ŠUMPERK · Do Dnů českého zemědělství se i letos tradičně zapojí šumperský Agritec, který v regionu dlouhodobě působí jako soukromá vědecko-výzkumná společnost se zaměřením na zemědělský výzkum, šlechtění rostlin, ochranu rostlin a služby. Ten se v Šumperku traduje už téměř osm desítek let. Veřejnosti otevře dveře svého areálu v pátek 1. října a lidem opět odtajní vybrané postupy ze své výzkumné a šlechtitelské činnosti. Poznávat budou moci rostliny, které výzkumníci na svých polích sklízejí, i semínka nejpěstovanějších plodin v Česku. Laboratorně si vyzkouší izolaci DNA nebo si vyrobí vlastní originální bylinnou či grilovací sůl. Připraveny jsou rovněž ukázky pěstování rostlin ve skleničkách, přehlídka speciálních výzkumnických pomůcek i zemědělské techniky nebo nejčastější hmyzí škůdci.

Dny českého zemědělství se uskutečňují v jednotném termínu napříč celou republikou.
V šumperském Agritecu proběhnou v pátek 1. října od 9 do 15 hodin. foto: web

„Rádi lidem umožníme vstup do naší zemědělské kuchyně a ukážeme činnosti, které vykonáváme v rámci výzkumu,“ zve odbornou i laickou veřejnost do areálu v Zemědělské ulici ředitel společnosti Prokop Šmirous. „Studenti a žáci si mohou řadu věcí vyzkoušet, součástí jsou různé interaktivní hry, výroba a také si odnesou malé odměny,“ doplňuje Miroslava Prokopová, která má organizaci dne na starosti s tím, že vstup a občerstvení na akci je zdarma. (bav)

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*