V Šumperku chrlí talenty, chytají za Baník a Sigmu

Patrik Jílovec, Ladislav Kovařík, Patrik Berka. Trojice mladíků, jejichž jména stojí za zapamatování. Pojí je nejen velká náklonnost k brankářskému řemeslu, ale i fakt, že se prosadili do mládežnických týmů slavných ligových klubů. A také to, že ve svých začátcích prošli Šumperkem a zapojovali se do gólmanského programu, který pro oddíl z Tyršova stadiónu vede trenér Radim Netopil. Jeho fotbalová škola Chytejlepe.cz je vyhlášená po celé republice.

Petr Fišer

Zkušený matador se vytipovaným jedincům začíná věnovat na přelomu mladší a starší přípravky. V žákovském a dorosteneckém věku se specia­lizovaná příprava natahuje až na tři společně strávené hodiny týdně. „Předně jsem rád, že se klukům daří. Sleduji je a tak trošku jejich karié­ru prožívám s nimi. Moc bych jim přál, aby si jednou zachytali první ligu. K nespornému talentu vždycky přidávali pracovitost v tréninku. Třeba takový Patrik Jílovec mi psal i o vánočních svátcích. Proto jsem vstal od televize a cukroví a šli jsme trénovat. Podotýkám, že už nastupoval za Baník Ostrava, ale pořád zůstal pokorný,“ rozpovídal se Netopil. „Všechny tři jsme nakonec posouvali o kategorie výš, a to jak v tréninkovém procesu, tak i v zápasech. Šlo nám o to, aby měli pořád nové podněty a nezačali stagnovat.“

Netopilovi bývalí svěřenci válí na nejvyšší mládežnické úrovni. Jílovec, ač stále ještě dorostenec, postupnými krůčky nakukuje do mužského béčka Ostravy. V Baníku působí i Kovařík, a to ve výběru do sedmnácti let, za jehož výsledky zodpovídá klubová legenda a šumperský rodák Radek Slončík. Zájem o něj projevují pozorovatelé z jiných klubů, nejvíc se šušká o Viktorii Plzeň. Nejmladší Berka se dere na výsluní v dresu Sigmy Olomouc U14. Zároveň je členem regionální fotbalové akademie a hájí svatyni krajské reprezentace, kterou tvoří nejlepší hráči z regio­nu. Naposledy se zúčastnil brankářského kempu Petra Kouby, což je gólmanský šéftrenér mládežnických regionálních akademií. Společnost mu dělalo dvacet nejtalentovanějších gólmanů z celé republiky v dané věkové kategorii.

V Šumperku se klubou na svět další zajímavé naděje. Není jich málo, je z čeho vybírat. „V ročníku 2007 stojí za zmínku Dan Frolo a jeho kolega, kterého jsem objevil v Rapotíně, Jonáš Novosad. Co vím, tak se po vzájemném zápase na Jonáše vyptávali představitelé Baníku. Před svým vážným zraněním se nacházel v hledáčku Sigmy Jirka Urban. Teď už znovu naplno trénuje a věřím, že se v budoucnu může prosadit. V přípravkách pravidelně sbírá ceny pro nejlepšího gólmana turnaje Matyáš Šléška. Za fotbalem do Olomouce už pravidelně jezdí Filip Vondra. Šikovní kluci jsou i v jiných oddílech. Někteří ke mně chodí jednou týdně na soukromé tréninkové jednotky, ale pokud to s fotbalem a chytáním myslí vážně, musí v počtu tréninků ještě přidat. Cesta nahoru vede jen přes tvrdou práci,“ vzkazoval Radim Netopil.

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*