Když kapitán a basketbalový Mirek Dušín řekne: SBOHEM

O devět bodů prohraný souboj se Srbskem pro něj byl posledním zářezem na reprezentační pažbu. Zábřežský rodák PAVEL PUMPRLA se na vydařeném turnaji v Číně rozhodl, že to pro něj bylo závěrečné účinkování v dresu národního družstva. Skončil v něm uznávaný dříč, příkladný bojovník a hlavně oddaný kapitán, jenž by mohl natočit reklamu na spolehlivost.

Petr Fišer

„Šesté místo na mistrovství světa je symbolické. Vždyť já hraju většinu kariéry s číslem šest. Udělalo to takovou pěknou tečku,“ pochvaloval si basketbalista se zajímavým hráčským rodokmenem. „Věřím, že by mohla přijít ještě spousta historických zápasů, kdy by bylo příjemnější končit, ale z mého pohledu to byl krásný vrchol na úrovni reprezentace. V nároďáku jsem začínal před deseti lety a za tu dobu jsme se posunuli na Mount Everest.“ 

Nikdy nelámal rekordy, nikdy nebyl králem ofenzivních statistik. Přesto se řadil k nejplatnějším článkům mužstva. Lodivod národní posádky Ronen Ginzburg ho označil za tichého lva s velkým srdcem, který vždycky potil krev výhradně ve prospěch kolektivu. 

Ceněný křídelník se ve třiatřiceti letech rozhodl hlavně kvůli svým nejbližším. „Když jste na šam­pionátu měsíc bez rodiny, je to něco neskutečného. Za jediné štěstí jsem mohl považovat to, že daň s tím spojenou vyvažovaly naše úspěchy v Číně. I z tohoto pohledu jsem rád, že další léta konečně budu moct strávit s těmi, které tak moc miluju,“ vysvětloval bez vytáček.

Zatímco kouč Ginzburg měl slzy v očích, Pumprla se držel. „Trošku jsem myslel, že budu brečet, a překvapivě to padlo spíš na trenéra,“ procedil mezi zuby na rozloučenou. Chybět nebude jen realizačnímu týmu, ale i všem spoluhráčům. „Hrozně mě to překvapilo. Nezbývá nic jiného, než mu poděkovat. Pampi byl neuvěřitelný kapitán a správná spojka mezi trenéry a hráči. Takový Mirek Dušín českého basketu. Když se zápas nevyvíjel úplně dobře, nastoupil a během chvilky dokázal přinést na hřiště spoustu energie. K tomu přidával výbornou obranu. Získával míče, doskakoval, pral se o každý balón. To byla jeho role. Vždycky ji plnil na sto procent. Klobouk dolů před ním. Ještě jednou – děkujeme!“ vzkazoval za celou šatnu střelec Vojtěch Hruban.

Pavel Pumprla premiérově nakoukl do profesionálního sportu v Opavě. Nejvěrnější služby odváděl a stále odvádí úspěšnému klubu z Nymburka. Na startu basketbalové kariéry dojížděl za oblíbeným sportem do nedaleké Mohelnice. „Pavlův otec ho k nám přivezl, protože v Zábřeze neměli mládežnické kategorie. Hned první tréninky naznačovaly, že je to rychlostní typ,“ zavzpomínal Pumprlův první kouč Pavel Miketa. „Celkem u nás strávil sedm let. Už od čtrnácti ale hostoval v Olomouci, kde nastupoval v dorostenecké lize. Jeho působení v Mohelnici nám hodně pomohlo. V roce 1998 jsme s výběrem do dvanácti let vyhráli mistrovství republiky v Písku. Hřeje nás, že kapitán české reprezentace začínal s basketem právě u nás,“ netajil hrdý Miketa. „Vždycky to měl v hlavě srovnané. Žádný z dalších dvou nebo tří výraznějších talentů, co u nás byli, nešel za svým cílem tak svědomitě jako on. Už odmala to byl vynikající obránce a výborný brejkový hráč. Zůstalo mu to dodnes i na nejvyšší klubové a reprezentační úrovni.“

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*