Šumperané budou moci třídit odpad z kuchyně

ŠUMPERK • K  tradičním využitelným složkám odpadu, které mohou třídit obyvatelé Šumperka, přibude v letošním roce další položka – gastroodpad. V současné době třídí Šumperané celkem osm komodit – papír, plast, sklo, nápojové kartony, bioodpad, kovy, textil, jedlé oleje a tuky. Ve sběrných dvorech mohou navíc odevzdávat rozměrný a nebezpečný odpad a také elektroodpad.

„Podle posledních analýz zabírají zhruba třicet procent popelnic na směsný odpad zbytky z  kuchyně. Vzhledem k  tomu, že naší snahou je co nejvíce snížit objem směsného odpadu, zaměřili jsme se právě na gastroodpad,“ uvedl šumperský místostarosta Jakub Jirgl. „Jde o pilotní projekt, do kterého se již nyní mohou naši občané hlásit. Naším cílem je vytřídit z  černých popelnic vše, co by mohlo být dále využitelné,“ říká Jirgl. Místostarosta také informoval, že od letošního ledna vstoupil v platnost nový zákon o  odpadech. Zohledňuje především závazné stanovisko Evropské unie o navýšení třídění a využití odpadů, které vyprodukují občané. Podle této normy by do roku 2025 měla města a  obce postupnými kroky docílit vytřídění 60 procent využitelných složek ze směsných komunálních odpadů. Vzhledem k  tomu, že spolu s požadavky na recyklaci budou každý rok růst také poplatky za ukládání odpadů na skládkách, je v zájmu lidí vytřídit z odpadů co největší množství využitelných složek. Zároveň by měla být prosazována taková řešení, aby odpad zbytečně necestoval ke zpracování do vzdálených regionů. „Město Šumperk proto navázalo spolupráci s  bioplynovou stanicí v  sousedním Rapotíně, která zpracovává biologicky rozložitelný odpad a vytváří z  něj obnovitelnou energii,“ uvedl místostarosta. Díky těmto krokům by mohlo do budoucna dojít ke snížení objemu komunálního odpadu minimálně o 30 procent a  zároveň i  ke zpomalení nárůstu cen za likvidaci komunálního odpadu. Co lidé budou moci třídit do nádob určených pro gastroodpad? Jde o  veškeré zbytky nedojedeného jídla z  domácností, prošlé potraviny, maso, ryby, pečivo, ořezy ovoce a zeleniny, sedlinu z  kávy, sáčky od čaje apod. Prošlé i  neotevřené potraviny budou moci vhazovat do sběrných nádob v  původních obalech, zbytky jídla a  další kuchyňský odpad mohou vkládat například do běžných pytlů na odpad. „Pro správné nastavení celého projektu, je pro nás důležité zjistit ochotu obyvatel Šumperka třídit gastroodpad. Do projektu se mohou zapojit celé bytové domy prostřednictvím svého zástupce i jednotlivé domácnosti,“ sdělil Jakub Jirgl s  tím, že zájemci o  zařazení do pilotního projektu sběru gastroodpadu se mohou hlásit na e-mailové adrese gastro@sumperk.cz. V současné době činí pro obyvatele Šumperka poplatek za svoz odpadu 744 koruny za rok. I  když lidé za uplynulý rok vytřídili 37 procent odpadu, množství směsného odpadu stále roste. V roce 2020 jej bylo o  1121 tunu více než v  roce 2019. V roce 2020 vyprodukoval každý Šumperan 228 kg odpadu, který byl uložen na skládku. Aby nedocházelo k  výraznému navyšování poplatku, je třeba toto množství snížit už v  letošním roce na 200 kg na obyvatele a v dalších letech vždy o 10 kg až na 120 kg v roce 2029. (ms)

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*