Horská výzva přežila nezapomenutelný ročník

ŠUMPERK • Měl to být ročník, při kterém běžci oslaví jubilejní desáté narozeniny Horské výzvy. Seriál netradičních běhů a trekingu se při svém kulatém výročí opravdu stal nezapomenutelným, avšak určitě ne tak, jak by si pořadatelé zrovna přáli. Celosvětová pandemie totiž původně sedmidílnou sérii stáhla na pouhé dvě „epizody“.

Petr Fišer, Patrik Pátek

Zakladatelé Horské výzvy přežili těžké období s pomocí nových partnerů. Ve štychu je nenechali ani samotní závodníci. foto: Patrik Pátek

Přestože se vinou koronaviru ocitlo jejich natočení v  silném ohrožení, organizátoři si se všemi nástrahami poradili na výbornou. Běžecké svátky v  Jeseníkách a  Beskydech se odehrály na vysoké úrovni a  přilákaly nejen množství zajímavých jmen, ale i řadu nováčků, kteří závod pojali jako zdolávání vlastních vytýčených met. „Přiznám se, že mám z letošní Výzvy více než smíšené pocity. Chystali jsme úplně nový ročník se zcela novými partnery. Měl to být tak trochu začátek nové éry,“ rozpovídal se Pavel Zitta ze Zábřeha. „Místo toho jsme museli řešit, zda ji vůbec dokážeme udržet. Chvílemi to bylo zoufalé. Naštěstí nás podrželi právě naši partneři a  poděkování patří i  samotným závodníkům, kteří naše snažení podpořili svým zájmem. Troufám si říct, že jsme všichni zažili skutečně výjimečnou atmosféru v tom nejlepším slova smyslu a určitě máme dál na čem stavět,“ dodal šéf originálního sportovního podniku, jenž v minulosti proslul jako profesionální cyklista.

Hlavně žádná rychlokvaška

Seriál měl původně začít dubnovou premiérou na Vysočině a pokračovat každý měsíc až do října se slavnostním předáním cen na Pálavě. Dopředu nakombinovaný program tvořily atraktivní trasy horských zákoutí v Beskydech, Krušných horách, na Šumavě, v  Jeseníkách a  v  Krkonoších. Dohromady se počítalo se šesti bodovanými štacemi a  jednou bonusovou s vyhlášením na závěr. Koronavirová pandemie a s ní spojená omezení ale původní záměry překazily. „Dlouho jsme vymýšleli, jak se k  celému ročníku postavit. Z počátku tu byly velké obavy, aby se závodníci nenakazili. Když se ukazovalo, že nejde o  mor s  katastrofickými dopady, přišla na řadu spíše zoufalost. Přestože je pohyb v horách a na čerstvém vzduchu pro většinu lidí prospěšný, museli jsme se podřídit vládním nařízením. Navzdory tomu, že si o celé situaci myslíme tak trochu své, respektovali jsme je s plnou pokorou. Nikoho jsme nechtěli vystavovat jakémukoliv riziku,“ popisoval Zitta. Po skončení první vlny nouzového stavu nechtěl dohánět „ztracené závody“ za každou cenu. „Byl by absolutní nerozum snažit se to během léta strhnout. Závodníci jsou lidé, kteří si musí mezi jednotlivými akcemi odpočinout. Všichni potřebujeme čas, abychom se připravili. Horskou výzvu děláme proto, aby si každý účastník odnesl co nejlepší zážitky, překonal vlastní výzvy a dobře se pobavil. Toho bychom nedocílili, pokud bychom sáhli k  rychlokvašce. Jsem přesvědčený o  tom, že by se nám to vrátilo jako bumerang,“ stál si za svým zábřežský rodák.

Jednotlivci? Skvělá volba!

V  úvahu připadlo několik scénářů. Volba padla na nejoblíbenější lokality s tím, že se vybrané závody uspořádají v  plnohodnotné formě. V „konkurzním řízení“ vyhrály zastávky v  Jeseníkách a Beskydech, které si pod svá ambasadorská křídla vzal zkušený ultra běžec z  Podkrkonoší Pavel Brýdl. Hlavní body v  podobě stejného programu, konceptu, kategorií a  možností vybírat ze tří tras zůstaly zachovány. Vůbec poprvé dostali na všech tratích šanci také jednotlivci, jimž se až do letoška vyhýbala příležitost startovat na královské distanci „long“. Ledy se prolomily a  ihned se to projevilo na dosažených časech. Běžci se poprvé setkali na Červenohorském sedle a  právě jednotlivci nejvíce míchali pořadím. Zvítězil Martin Macíček z  Nového Jičína, jenž na zdolání čtyřiašedesáti kilometrů potřeboval sedm hodin a  necelých dvacet minut. Jeseníky celkově nadchly.

Hlavně se nevzdávejte

Rekordy padaly i o měsíc později, kdy přišly na řadu těžké a  kopcovité Beskydy. Jako nejjasnější hvězda zazářil polský reprezentant z  Českého Těšína a  vicemistr své země v ultratrailu Bartosz Misiak, který se objevil v cíli za neuvěřitelných šest a půl hodiny. „Nenechte se odradit od svého snažení a  dělejte, co vás baví. Když chcete, kupte si motorku a jeďte, kam vás srdce táhne. Hlavně se nevzdávejte a nenechte si to ničím a nikým pokazit,“ promluvil k  účastníkům loňský ambasador beskydského zápolení Zbyněk Cypra. Svým proslovem tak trochu shrnul letošní Horskou výzvu a zároveň podtrhl celou její myšlenku. „Má motivovat a pomáhat lidem překonávat vlastní hranice, ať už jsou jakékoliv. Někdo se žene za lepším časem, někdo se proběhne jen proto, aby se hýbal a  našel důvod nesedět doma u  televize. Každá Výzva napíše spoustu zajímavých osobních příběhů, které je fantastické sledovat. Nezbývá nám nic jiného než věřit, že se situace vrátí do normálu. Rádi bychom druhou desítku odstartovali tak, jak si ji pro příští rok naplánujeme,“ neskrýval své přání Pavel Zitta. Ten připomněl, že nedílnou součástí zůstal nesoutěžní benefiční Pochod s Mixitkou. Polovina startovného se i tentokrát věnovala na léčbu hendikepovaných dětí. V  Jeseníkách se šlo pro Lukáška Bílého, jenž bojuje s následky dětské mozkové obrny, v  Beskydech pro Verunku Fojtíkovou. Ta si jako nadějná lyžařka při pádu poranila páteř.

Je na čem stavět

Zitta si nemůže vynachválit spolupráci s  novými partnery. Celému projektu dodávají výjimečný punc závodní akce. „Od loňska došlo na sponzorském poli k velkým změnám a naším záměrem bylo, aby závodníci nic nepoznali. Troufám si říct, že se to povedlo v maximální možné míře. Za přispění zástupců měst a krajů se všechny peripetie podařilo zvládnout a položit díky tomu základní kámen jedenáctému ročníku.“

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*