Rekonstrukci Domu kultury připraví kapacita mezi architekty. Petr Hájek ve studii navrhne, jak by měl vypadat po vizuální i provozní stránce

Vladimíra Bartoňová

ŠUMPERK · Rekonstrukce Domu kultury v Šumperku se opět o krok přiblížila. Způsobila to smlouva o dílo s uznávaným českým architektem profesorem Petrem Hájkem. Ten by měl zpracovat ověřovací architektonickou studii na jeho rekonstrukci.

„Cílem studie je získat koncept pro kvalitní architektonické řešení, které ověří možnosti a limity využití Domu kultury v budoucnu. Součástí bude také předběžný odhad investičních a předpokládaných provozních nákladů,“ vysvětlil při schvalování smlouvy místostarosta Jakub Jirgl. Na spolupráci s kapacitou z oblasti architektury se těší i vedení Domu kultury. „Petr Hájek například realizoval rekonstrukci Arcidiecézního muzea Olomouc, na svém kontě má i rekonstrukci Sovových mlýnů v Praze, Centrum pro současné umění DOX v Praze či terasy Paláce Lucerna,“ sdělila ředitelka Domu kultury Hana Písková s tím, že právě od ní se Hájek o záměru dozvěděl a má o tuto práci osobní zájem. A kdy by podle ní mohla být rekonstrukce realizována? „Domnívám se, že na samotnou rekonstrukci dojde zhruba za čtyři roky, protože je třeba počítat s časem na projekční přípravu a soutěží na zhotovitele,“ dodala Písková. Částečné opravy se ale realizují už nyní. Například ochranné sítě před obřími okny nebo nová rozvodná skříň ve velkém sále. Proměnily se také chodby v jižním křídle. „Další úpravy máme v plánu. Velkého efektu, který dělá různé prostory Domu kultury pro návštěvníky přívětivější, se dá dosáhnout úpravami při rozestavování nábytku, promyšleným osvětlením prostoru a dalšími doplňky,“ říká dramaturg Domu kultury Ondřej Procházka, který má na starost i promýšlení úprav interiéru při jednotlivých akcích.

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*