Muzeum představí dílo Bohumila Teplého, autora známé šumperské sochy

Plastika koně v Sadech 1. máje (dříve na sídlišti v Temenici), nebo sochy na mariánském sloupu u radnice – tato i mnohá jiná díla vznikala nebo procházela ozdravnou kúrou v dílně Bohumila Teplého. Život i dílo tohoto všestranného olomouckého umělce představí výstava v Muzeu Šumperk. Vernisáž se uskuteční ve čtvrtek 3. března 2022 v 18.00 hodin ve Výstavní síni muzea.  

Bohumil Teplý, sochař, medailér, ale také restaurátor a pedagog, je v povědomí veřejnosti zapsán především jako významná umělecká osobnost hanácké metropole. Vedle olomouckého ateliéru však čerpal energii a inspiraci i v podhůří Jeseníků, konkrétně ve Vernířovicích, kde vytvořil desítky působivých prací. V letošním by umělec oslavil své 90. narozeniny a při této příležitosti se rozhodlo Vlastivědné muzeum v Šumperku představit jeho tvůrčí cestu.

Vlastivědné muzeum v Šumperku pořádá výstavu ve spolupráci s rodinou Bohumila Teplého, Muzeem Komenského v Přerově, Archivem Univerzity Palackého v Olomouci a Vlastivědným muzeem v Olomouci. 

Bohumil Teplý se narodil v Olomouci, ale dětství a roky dospívání prožil s rodiči v Litovli a v Nasobůrkách. V letech 1951–1954 studoval na Pedagogické fakultě Univerzity Palackého v Olomouci). V padesátých letech učil na středních školách v Olomouckém kraji. 

V roce 1957 byl přijat na Střední uměleckoprůmyslovou školu sochařskou a kamenickou v Hořicích. V letech 1959–1960 ho výrazně obohatila kamenická praxe při rekonstrukci Emauzského kláštera v Praze a externí studium na Akademii výtvarných umění v Praze. V roce 1960 přesídlil zpět do Olomouce a vystudoval zde výtvarnou výchovu, obor sochařství, na Filozofické fakultě Univerzity Palackého, kde zároveň působil jako odborný asistent oboru modelování a kresby. Od roku 1978 tvořil i vyučoval, za svými studenty jezdil po celé zemi. 

Věnoval se také restaurování, v jeho péči byly sochy na mariánském sloupu u radnice v Šumperku či Priessnitzův pomník v Jeseníku. 

Z šesti stovek prací, které Bohumil Teplý v průběhu své celoživotní umělecké dráhy vytvořil, výstava připomene jednak umělcova ikonická díla, jednak přípravné modely. K vidění budou sochařské práce z rané doby i z posledních let. Instalace představí také medailérskou tvorbu umělce a neopomene ani jeho restaurátorskou a pedagogickou činnost. 

Komentované prohlídky pro veřejnost se uskuteční ve čtvrtek 17. 3. 2022 v 16.00, ve středu 13. 4. 2022 v 16.00 a v úterý 17. 5. 2022 v 16.00 hodin. Výstava potrvá do 22. května 2022.

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*