Krátce z kultury

Česko zapělo koledy ze svých domovů

ŠUMPERK · Česko zpívá koledy s Deníkem slaví první velké kulatiny. Ve středu 9. prosince se od 18 hodin uskutečnilo už podesáté. Letos v Šumperku lidé nezpívali na schodech před divadlem, ale společně ze svých domovů, křesel, oken či balkónů. Tempo i tóny udávala v přímém přenosu skupina Čechomor.

Muzea hlásí otevřeno

REGION · Zábřežské, šumperské, mohelnické i loštické muzeum hlásí otevřeno. Připravena je řada vánočních i předvánočních výstav, většina má prodloužené termíny. Zábřeh aktuálně láká na historické dárky pod stromečkem, Šumperk naopak na betlémy.

Farmářské trhy nabídly Krámek s nadějí

ŠUMPERK · Farmářské trhy obsadily v pátek a v sobotu Hlavní třídu v Šumperku. Návštěvníky potěšily originálními řemeslnými a rukodělnými výrobky a netradičními dárky pod stromeček. Dárkové poukazy DK Šumperk a Klasika Viva, víno z Krámku s nadějí Radky Fišarové, knížku Aleny Dohnálkové, CD a z dílny David Rotter + Peter Lipa, Haleluja Band, O5 a Radeček, Dying Passion, Motýli a mnoho dalšího…

Jílkova galerie znovu otevřela

ŠUMPERK · Galerie Jiřího Jílka se po delší odmlce minulý týden opět otevřela veřejnosti novou výstavou Jaromíra Šimků V prostoru. Uvedena byla bez vernisáže a s účastní maximálně 10 lidí. Ukázky jeho práce s kovem zájemcům nabídne až do 3. ledna.

Nová kniha popisuje Jeseníky

JESENÍK · „Zmizelé Jesenicko II. – zatím nejrozsáhlejší kniha, kterou jsme kdy vydali. Je z ní zřejmé, proč nás tolik fascinuje novodobá místní historie. Jesenicko bylo kdysi možná ještě krásnější a spousta věcí zde fungovala přirozeně. Z tiskárny vyšla 10. prosince, do distribuce může jít ihned. Najdete ji v našem e-shopu BrontSlezsko-shop. cz,“ vzkazují autoři z Hnutí Brontosaurus Jeseníky.

Jesličky s Ježíškem se přestěhovaly

ZÁBŘEH · Před kulturní dům se přestěhovaly dřevěné jesličky se slaměnými postavami, původně umístěné pod vánočním stromem na Masarykově náměstí. Od minulého týdne, kdy byl zprovozněn, už ho obdivovaly snad všechny menší školní děti. Zábřežany i ostatní návštěvníky města na Štědrý den potěší nový ručně malovaný betlém se zábřežskými motivy od místního výtvarníka Tomáše Velzela. Jeho zmenšenina je použita na letošní novoročence města.

Zemřel Antonín Suchan

ŠUMPERK · S významným umělcem šumperské umělecké scény Antonínem Suchanem se v závěru minulého týdne rozloučil Šumperk a jeho okolí. Výtvarník, dřevosochař, fotograf a vystavovatel, ale i aktivní činovník na poli šumperské a regionální kultury letos na své jubilejní výstavě oslavil 80. narozeniny. (vavka)

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*