Léto je v plném proudu – zahrada láká k relaxaci na sluníčku, dlouhé teplé večery po pracovním shonu svádí k posezení s rodinou či přáteli pod širým nebem a zahradní gril se hlásí o pozornost. Stačí naložit maso, vychladit pití, rozžhavit uhlíky a popustit uzdu fantazii. Nebojte se experimentovat – „pochlapte“ se třeba domácí pivní marinádou, která dodá delikátní šmak každému pořádnému kusu masa či kuřátku a promění tak grilování ve famózní gurmánský zážitek. Ať už se blíží rozlučka se svobodou, oslava narozenin nebo si chcete jen vychutnat domácí pohodu, grilování na zahradě s dobrým jídlem a správný pitný režim nesmí chybět. Po oblíbených barbecue omáčkách zkuste tentokrát příjemnou změnu. Pivovar Holba svým poctivým pivem z regionálních surovin nejenže potěší chuťové pohárky a skvěle uhasí žízeň, ale přináší také inspiraci pro letní gril. Ať už si nejraději pochutnáte na steaku, delikátních žebrech, fajnovém kousku bůčku či kuřecích stehýnkách, pivní marináda bude „slušet“ každému masu. Alkohol se při pečení vypaří, zůstane jen delikátní chuť šťavnatého masíčka podtržená příjemným sladce-nahořklým pivním šmrncem a maso se po rozkrojení bude samo rozpadat.
Pivní marináda (4 porce / 750 g masa) • 250 ml piva Holba Polotmavá 11 • 2 lžičky plnotučné hořčice (v případě kremžské či dijonské hořčice 1 lžička) • 2 lžíce oleje • 2 stroužky prolisovaného česneku • 2 lžíce medu • 4 snítky rozmarýnu • lžička cukru • mořská sůl • kuličky barevného pepře
V misce rozmíchejte pivo, olej, hořčici, med a prolisovaný česnek, poté do směsi přimíchejte cukr, sůl, drcené kuličky barevného pepře a nakonec přidejte snítky rozmarýnu. Hotovou marinádu nechte alespoň hodinu odležet v lednici nebo do ní ideálně maso rovnou na nějakou dobu naložte, máte-li čas. Tip: Neodkrajujte z masa zbytečně tuk, je nositelem chuti. Pohrajte si třeba i s variacemi výraznějších ingrediencí, jako je sójová omáčka či tabasco. Pamatujte, že grilované maso v pivní marinádě bude samozřejmě nejlépe chutnat opět se sklenkou dobře vychlazeného ležáku Holba Polotmavá 11. A zatímco bude pivní marináda v lednici pěkně odpočívat, můžete hostům upéct také čerstvý domácí pivní chléb, kterým dotáhnete grilování k dokonalosti.
(ms, zdroj: Pivovar Holba, Shutterstock)
Buďte první kdo přidá komentář