Martin za Martina: Draky povede kormidelník Sobotka

ŠUMPERK • Hledání nového trenéra pro šumperské hokejové mužstvo je u konce. Martina Janečka, jenž se po jednoroční anabázi na Tyršově stadiónu přesunul do Ostravy, vystřídal jiný Martin. Startovací pozici v pondělí jmenovaného kouče Sobotky neusnadňuje odchod dvou výrazných týmových opor. 

Petr Fišer

Šéf klubu Vladimír Velčovský vytáhl z rukávu překvapivý trumf. Ikona Žďáru nad Sázavou představuje navazující volbu, která s ohledem na trenérův věk a ambice kopíruje předchozí rok. Pětačtyřicetiletý Martin Sobotka působil u Plamenů jako hráč, a jakmile aktivní karié­­ru završil posledním zápasem, plynule přesídlil na střídačku. Stejně jako Janeček…

Pod Sobotkovým vedením se celek z Vysočiny zařadil mezi dravé štiky druhé ligy. Všechno bylo o to cennější, že neměl na rozhazování a že nedisponoval závratnými finančními prostředky. Perspektivní lodivod ze svých oveček uměl vymačkávat maximum.

Nezůstalo to bez odezvy. Nad hlavou žďárského patriota začaly svištět lasa zájemců z prestižnějších destinací. Nejzajímavější hodnoty pro něj „naměřil“ radar z nedaleké Třebíče. Bílé hvězdy trénoval od jara roku 2016 a největší úspěch s nimi zaznamenal hned v prvním roce nové sportovní výzvy. Třebíčští hokejisté se pátým místem po dlouhodobé části s přehledem kvalifikovali do prvoligového čtvrtfinále, kde vyzvali pražskou Slavii.

V dalších letech se usadili v klidném středu druhé nejvyšší soutěže a v ještě větším výkonnostním a tabulkovém rozmachu je v největší míře brzdilo nestálé hráčské složení. K výraznější změně k lepšímu došlo před spuštěním minulého ročníku, kdy se vedení klubu se Sobotkovou vydatnou pomocí podařilo postavit soběstačné družstvo. Jenže mu lámal vaz velký počet zraněných opor. I když se pozice ceněného kormidelníka zdála být skálopevná, postupně se čím dál více otřásala v základech. Trpělivost oddílových funkcionářů přetekla po domácím debaklu s Prostějovem.

Od práce u žďárské mládeže, kde vypomáhal v rozvoji juniorského týmu, jej vyrušila nabídka „bosse“ Velčovského. „Měli jsme v hledáčku nějakých šest jmen. Nakonec jsme se rozhodli pro Martina Sobotku. Je to mladý trenér a k našemu výběru, který se bude postupně doplňovat pro úspěšné působení ve vyšší soutěži, bude dobře pasovat,“ vysvětloval pro klubový web Vladimír Velčovský.

Sobotkovi „zamotal hlavu“ natolik, že bývalý kouč A-týmu, šéftrenér mládeže a klubový sekretář ve Žďáru nad Sázavou rychle přehodnotil svoje původní plány a od mladších ročníků se znovu rozhodl vrátit na scénu mužského hokeje. Před čtyřmi lety jej do Horácké Slavie posunula konzultace se zástupci Komety Brno, s níž Třebíč dlouhodobě spolupracuje.

Na novou tvář v šumperském prostředí nečeká nic snadného. Potom, co minulé pondělí podepsala smlouvu na jeden rok s následnou opcí, si musí dotvořit nekompletní kádr k obrazu svému. Zádrhel se skrývá v nepříjemné skutečnosti, že nemůže počítat se službami dvou důležitých hráčů Daniela Vachutky a Tomáše Drtila. Ve Škoda aréně nebudou pokračovat ani další odchovanci Michal Horký, Martin Urban a Libor Šíp. Osmičku hráčů, kteří jsou na odchodu, doplňují útočníci Vladimir Antonov, Adam Kofroň a Dominik Pokorný. „Všem děkuji za to, co pro klub odvedli. Byli součástí skvělé sezóny, byť neskončila tak, jak jsme si všichni přáli. Tedy postupovými oslavami přímo na ledě,“ řekl Velčovský.

Šumperk je blízko k tomu, aby se po čtyřech letech vrátil na prvoligovou mapu. Pokud se nestane nic mimořádného, klub do 22. května podá přihlášku do Chance ligy.

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*