Future Gate Sci-fi Film Festival 2021 opět v Oku

ŠUMPERK · Osmý ročník festivalu Future Gate nabídl 2. října jednodenní přehlídku v Šumperku. Reagoval na současnou krizi a představil posta-pokalyptický žánr.

Koronavirus postavil náš svět před novou výzvu. Naše civilizace čelí hrozbě nejen zdravotní, ale i ekonomické, potažmo sociálně-politické. Ukázalo se, že lidstvo je zranitelnější mnohem víc, než jsme si mysleli. Filmaři již mnoho let předkládají své apokalyptické vize. Jaderné následky případné třetí světové války nebo strach z virů mimozemského původu vystřídaly v posledním desetiletí reálnější hrozby, jako je devastace přírody, globální oteplování nebo nedostatek vody. Vypadá to, že největší hrozbou pro lidstvo je lidstvo samotné. Budeme žít ve světě podobném tomu ze série Šílený Max? Tématem chce festival upozornit na aktuální i budoucí problémy související s činností člověka. Postapokalyptický subžánr nabídl dostatek podnětů k zamyšlení a zároveň kvalitní filmovou tvorbu.

Nedílnou součástí přehlídky se staly i krátké sci-fi filmy. Z doprovodného programu stojí za zmínku výstava Tomáše Müllera, Jonáše Ledeckého a Michala Suchánka nebo výstava k nově vydanému komiksu 1984,“ zhodnotil přehlídku Kamil Navrátil, ředitel kina Oko Šumperk.

(red)

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*