Dětský gastrofestival klepe na dveře. Otevřou se?

BLUDOV · Trocha vlastivědy, hodně zábavy a především hora regionálního jídla – takový bude pátý ročník Dětského gastrofestivalu. Bludovští pořadatelé ho chystají na 21. až 23. května, tentokrát s podtitulem Putování horami pod Pradědem. Uskuteční se?

Vladimíra Bartoňová

„Pradědovo dětské muzeum i přes komplikovanou a nejistou situaci chystá pro děti třídenní festival chutí spojený s poznáváním zdejších hor i podhůří,“ sdělila spolupořadatelka Bára Haušková z bludovského kulturního domu, jenž se k akci připojuje divadelním představením s ochutnávkou regionálních dobrot. Otázkou ovšem zůstává, jestli se současná opatření uvolní a umožní otevřít brány muzea.

Přesah i do ciziny

„Návštěvnost akce každý rok roste a setkáváme se nejen s turisty z různých koutů Čech i Moravy, ale také ze zahraničí, například z Polska, Slovenska, Španělska či Německa,“ uvedla Markéta Ficnarová z Pradědova dětského muzea v Bludově. Stále oblíbenější třídenní maraton chutí je podle ní založený na přirozeném zájmu dětí tvořit a spojený s dílničkami pro malé kuchtíky.

Praktická část u sporáku

„Letos jich bude nejméně patnáct. Děti si tak samy budou moci uvařit, vyrobit či upéct řadu zajímavých pokrmů pod vedením zkušených lektorů z řad odborníků, jako jsou regionální producenti,“ láká do světa chutí Ficnarová s tím, že nově si například upečou vlastní müsli tyčinky s lyofilizovaným ovocem.

Poznávání regionu prostřednictvím pokrmů

Nekulinární, zato poznávací část akce provede formou zážitků a her návštěvníky horami pod Pradědem. Čeká na ně autorský divadelně zážitkový program Jeseníky divadelní. Malí i velcí ochutnají různé regionální pokrmy připravené z místních surovin a podle původních receptur. Festival vyvrcholí divadelním představením Rozpustilý kabaret. Ten se bude konat v neděli 23. května od 16 hodin v prostorách Kulturního domu Bludov nedaleko areálu muzea. Před samotným vystoupením však mohou i zde návštěvníci ochutnávat regionální jídla. Akci dlouhodobě podporuje Olomoucký kraj.

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*