Čtenáři zaplavili knihovny. Objímají knihovnice a nosí jim dárky

ZÁBŘEH, ŠUMPERK · Knihovny jsou v obležení čtenářů. Od pondělí 12. dubna, kdy se pro ně znovu otevřely, se v nich dveře netrhnou. Lidé oceňují osobní kontakty a možnost osobně si vybírat z regálu. V Šumperku je jim k dispozici plná pracovní doba, v Zábřehu pondělí a středa do 17 hodin. Těm, kteří jdou knihy jen vracet, knihovnice kvůli omezenému režimu doporučují biblioboxy před budovami.

Vladimíra Bartoňová

„Devadesát devět lidí jsme odbavili první den. Do středy se informace o otevření rozkřikla a čtenářů přišlo podstatně více,“ okomentovala zájem vedoucí knihovny v Zábřeze Jana Šmehlíková. Lidé se podle ní na otevření těšili. Půjčují si knihy napříč všemi žánry, různorodá je i věková skladba návštěvníků knihovny. „Je to úplně něco jiného vzít knihu do ruky a nechat se zaujmout úryvkem z obsahu. To se pak mnohem lépe vybírá,“ zhodnotila místní seniorka. „Rezervovat si knihy přes počítač bylo dobré, ale tady ji mohu prolistovat, a to je mnohem lepší,“ svěřila se odrostlá školačka. Obě si pak z knihovny odnášely plnou náruč knih.

V Šumperku v plné pracovní době

Do šumperské knihovny T. G. Masaryka mohou čtenáři bez omezení. Hned první den tam přišlo 215 lidí, kteří udělali přes 700 výpůjček. Pobočka v klubu důchodců přivítala první návštěvníky 19. dubna. „Nechali jsme plnou otevírací dobu. Knihovna je dvoupatrová a pro čtenáře není těžké dodržovat rozestupy. Jsou disciplinovaní a vděční za obnovené sociální kontakty. S knihovnicemi se objímají a nosí jim drobné dárky,“ zhodnotila ředitelka Kamila Šeligová. I když veřejný internet a čítárna jsou podle ní ještě nedostupné, už v květnu by mohla knihovna lidi pozvat na první plánovanou akci – tradiční kávový dýchánek ve spolupráci s nevidomými. Uskutečnil by se na knihovnickém dvorečku 27. května

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*