Co se děje za zdmi zábřežského muzea? Překvapení čeká na půdě!

„Ačkoli je muzeum z důvodu opatření proti šíření koronaviru pro veřejnost v současné době uzavřeno, pracovníci muzea rozhodně nezahálí! Dokončují a ještě doupravují detaily nové expozice věnované Janu Eskymo Welzlovi,“ odpovídá na otázku z titulku Eva Šebestíková z oddělení služeb veřejnosti Vlastivědného muzea v Šumperku, pod jehož správu budova Pod podloubím v Zábřehu spadá. Výstava je před otevřením a na návštěvníky čeká jako překvapení na nově zrekonstruované půdě. 

Samotná expozice zájemce přenese do dalekých severských končin, kde po většinu roku vládne chlad a mráz. Se zábřežským Janem Welzlem projdeme velkou částí Sibiře, poznáme krajinu Novosibiřských ostrovů a nakonec se ocitneme na zlatonosné Aljašce. Přiblížíme si také Welzlovu cestu do světa literatury a v redaktorově pracovně posedíme nad stránkami některé z knih, které o něm vyšly.

„Nahlédneme taktéž do Welzlova srubu a třeba se nám podaří rozpohybovat i perpetuum mobile, o jehož zkonstruování se náš cestovatel také v posledních letech svého života usilovně pokoušel. Velkým lákadlem bude bezesporu sice krátký, ale autentický filmový záznam s J. E. Welzlem, natočený v Brně roku 1929,“ zve Šebestíková k návštěvě výstavy, která je pojata jako interaktivní. (bav) foto: VM

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*