ROZHOVOR TÝDNE >> Samočep na Moravské stezce je vyhledávaným místem nejen cyklistů. „Lidi to hlavně baví,“ říká provozovatel Tomáš Jílovec

BOHUTÍN · Samočep je unikátní, plně samoobslužné zařízení, které se nachází na trase Moravské stezky v těsné blízkosti penzionu a restaurace Na Rybníčku v Bohutíně. Jedná se o smart zařízení, které je vzhledem ke své poloze a také atraktivnímu pojetí vyhledávaným bodem převážně cyklistů. Vzhledem k tomu, že je obec Bohutín i Samočep v rámci II. etapy Moravské stezky na klíčovém rozcestníku (Zábřeh nebo Šumperk), zastaví se tam většina projíždějících. Tato lokalita je také vyhledávaným přístavištěm vodáků při sjíždění řeky Moravy.

Marcela Slavíková

Na úvod mi dovolte klasickou otázku, jak tento nápad vznikl?

Původní inspiraci pro tento projekt jsem objevil při mototoulkách Českým rájem, konkrétně v okolí kopce Kozákov, kde je podobné zařízení založené na poctivosti a je velice oblíbené a navštěvované především turisty a cyklisty. Po prvním roce provozu jsem zjistil, že s poctivostí to není zcela stoprocentní, a proto jsem to propojil se svým dalším koníčkem, což jsou informační a smart technologie. Velkou roli ale také sehrál předcovidový nedostatek personálu. Každopádně to neznamená, že je to zařízení úplně bezobslužné, nebo jak uvedl a pobavil mě jeden náš fanoušek na Facebooku, je to výborný nápad pro hodně líné hostinské… Pro perfektní a bezproblémový chod Samočepu, ale hlavně dalším vývojem a vylepšováním tohoto zařízení trávím daleko víc času než dříve při provozování samotné hospody. Pro mě je to ovšem daleko zajímavější a činorodější činnost a v takovém případě přicházejí nové nápady téměř samy.

Můžete čtenářům shrnout, jak vlastně Samočep funguje?

Jedná se o objekt, který funguje na zcela bezobslužném SMART systému občerstvení. Uvnitř se mohou hosté sami obsloužit z několika zařízení a automatů. Hlavním tahákem je určitě samoobslužný výčep na čepované pivo, kde si po vhození kreditu host sám načepuje úměrné množství nápoje. Dále je Samočep vybaven výdejním automatem na kávu, cukrovinky a limonády. K dispozici je také měnička drobných mincí a kvalitní hudební aparatura. Pro hosty máme denně v provozu pečlivě udržované a pravidelně dezinfikované sociální zařízení. Celoročně od 9 do 22 hodin je k dispozici velké kryté posezení ve stanu a rozlehlá venkovní zahrádka. I mimo otevírací dobu je možné se občerstvit, a to díky systému self service, který je součástí bezobslužného ubytování v penzionu Na Rybníčku. Vstup je umožněn na základě zaslaného PIN kódu.

Jaký sortiment a co dobrého svým návštěvníkům nabízíte?

V Samočepu se snažíme nabízet především lokální produkty. Na čepu máme pivo z pivovaru Holba Hanušovice, přičemž ve stálé nabídce je Holba Keprník 13°, který je možný ochutnat pouze čepovaný. Prezentujeme ho jako lokální pivní speciál a doplňujeme ho na čepu nejčastěji s Šerákem 11°. Zákazníci také mohou využít stáčecího zařízení na pivo do PET lahví nebo soudků s sebou. Z výdejního automatu si můžete dát 14 druhů výborné kávy, cukrovinky nebo chlazené nealkoholické nápoje a limonády. V samoobslužné udírně jsou každý víkend uzeniny a výrobky od místních řezníků. Nejoblíbenější jsou klobásy a špekáčky z Olšan, Bušína a Horních Studének. A pokud by měl někdo opravdu velký hlad, může si u Samočepu objednat naši čerstvou domácí pizzu, tortilly nebo bagety, které připravujeme v restauraci a vydáváme zatím pouze prostřednictvím výdejního okénka. Opravdu sladkou tečkou může být domácí zákusek nebo dortík, které jsou v nabídce každý víkend. Po rozvolnění máme pro hosty připravenou širokou nabídku nejen tradičních jesenických pokrmů. Věřím, že potom uspokojíme úplně každého návštěvníka.

A co zákazníci? Každá mince má přece jen dvě strany, stejně tak to platí i u lidí.

Každá služba je pro lidi a musíte se k tomu nějak postavit. Určitě u nás není všechno ideální, ale v porovnání s běžným provozem v restauraci nebo hospodě je tady několik základních rozdílů. První a zásadní je v tom, že tento způsob občerstvení lidi fakt baví, dokážou to ocenit a hlavně jsou sami sobě hostinským! Aspoň v základu pochopí, co znamená dobře obsloužit. I v průměrné restauraci dnes každý očekává absolutně perfektní servis za nejlépe minimální, říká se lidové ceny… Pokud to tak někdy není, stane se třeba obyčejná lidská chyba nebo někdo nemá právě dobré rozpoložení, okamžitě se to dozví přes sociální sítě spousty dalších lidí, kteří to navíc pochopí úplně jinak, než jak to třeba skutečně bylo. Samotného mě často neskutečně rozčílí neoprávněná a někdy i zlomyslná pomluva, která bývá, jak často říká jeden můj dobrý známý farmář, jednou jedinou skvrnou, kterou nejde smazat stovkou dobrých činů! To je hodně nespravedlivé a někteří se s tím nedokážeme smířit. Pevně věřím, že při všem zlém, co se za poslední rok událo, tohle aspoň částečně zmizí a lidé začnou přemýšlet jinak. Asi se bez restaurací, barů a hospůdek nebo i Samočepů lze obejít, ale jakou to setkávání lidí a sousedů bude mít úroveň?

A jaké jsou vaše plány do budoucna?

Samočep jako SMART řešení v oblasti služeb jsem letos přihlásil do soutěže Podnikavá hlava, kterou každoročně pořádá Vědeckotechnický park Univerzity Palackého v Olomouci a je podporován Inovačním centrem Olomouckého kraje. Již druhým rokem velice aktivně spolupracujeme stejně jako OÚ Bohutín s Moravskou stezkou a díky tomu se nám letos podaří instalovat novou nabíjecí stanici elektrokol, odpočívku, informační tabule a po celé trase také směrovky. Cyklistům nabízíme jako CYKLOBOD místo pro uzamykatelné parkování a servis kol. Hlavním cílem je pro nás momentálně získat regionální značku JESENÍKY originální produkt®, o kterou se ucházíme v oblasti certifikovaná služba. Děkuji za rozhovor a přeji mnoho úspěchů a spokojených návštěvníků.

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*