Nejistota byla obrovská a tlak běžců enormní, přiznává Zitta

JESENÍKY · Horská výzva bude i letos! Navzdory skutečnosti, že její rozsah opět „nenakyne“ tak, jak si pořadatelé přáli, populární seriál horských běhů a trekingu se nakonec odehraje ve třech nejoblíbenějších lokalitách – v  Beskydech, Jeseníkách a na Pálavě.

Petr Fišer, Patrik Pátek

„Nejistota byla obrovská a tlak běžců začínal být enormní,“ přiznává Pavel Zitta. „Nerad ale slibuji cokoli dopředu. Prošli jsme si tím v raných fázích Horské výzvy a takovou chybu nebudeme nikdy opakovat. Prostě se budeme chovat férově,“ doplňuje na vysvětlenou seriálový šéf a pokračuje: „Vypouštět jakékoli zprávy a balamutit lidi možnými termíny v době, kdy ani česká vláda, která rozhoduje o celém dění v republice, neví, co bude příští týden a později je schopná své rozhodnutí několikrát změnit? To opravdu ne. Jsem nesmírně rád za to, že se závodníci na Výzvu těší a chápu rozhořčení některých z nich, že od nás neměli dostatek informací. Jenže my je neměli také. Teď už věřím, že je situace natolik stabilní, abychom se mohli potkat a všechno závodní dění si užít tak, jak jsme zvyklí.“ K citelnému upravení termínové listiny došlo už loni a ani letos to nebude kvůli koronavirové situaci jiné. Jen dvě zastávky budou plnohodnotné. Třetí a zároveň i závěrečná se tradičně spojí se slavnostním vyhlášením. Už na začátku července se milovníci běhu setkají v Beskydech, o měsíc později zamíří do Jeseníků a poslední bonusová štace je začátkem října zavede na Pálavu. Předchozí jubilejní ročník s pořadovým číslem 10 se musel obejít bez celkového vyhodnocení. Aktéři ale sbírali body do toho letošního. Tentokrát se žádný ze závodů neškrtá, do konečného ranku se budou započítávat dvě akce loňské a dvě letošní. „Vyhlašovací akt na Pálavě je spíš takovou třešničkou na dortu, která udělá pomyslnou tečku za snahou nás všech. Myslím si, že si ji zasloužíme. Moc bych si přál, aby to byl poslední rok plný nejistot, obav, ošklivého dohadování a nepříjemného napětí,“ říká Zitta. „Horská výzva tu byla vždy proto, aby se lidé bavili, měli motivaci se hýbat, trávili čas v přírodě a žili zdravěji a naplno. Nepochybuji, že to je nejlepší cesta, jak úspěšně překonat podobné pandemie. Koneckonců energie, která je cítit během každého závodu, to jen dokazuje. Už se na všechno zase moc těším!“ nezastírá bývalý profesionální cyklista ze Zábřeha.

HORSKÁ VÝZVA 2021

1. Beskydy – Trojanovice: 2. a 3. července. 2. Jeseníky – Červenohorské sedlo: 6. a 7. srpna. 3. Pálava – Mikulov: 9. října (bonusový závod + vyhlášení). Termíny registrace budou spuštěny během června na webu Horskavyzva.cz.

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*