Krátce z kultury

>> Vstupenky na živé akce už teď

ŠUMPERK · DK zahájil předprodej vstupenek na následující akce: Duo Jamaha – 6. 3., Michal Pavlíček a Trio + Milly Honsová – 10. 3., Kapitán Demo – 12. 3., Hana Machalová: 77 neuvěřitelných míst Evropy – 23. 3., Jiří Kolbaba: Sedm divů Islandu – 27. 4., Marie Rottrová: Lady Soul – 21. 5. Vstupenky je možné zakoupit v pondělí a ve středu v pokladně DK od 13 do 17 hodin. V pokladně jsou rovněž k zakoupení dárkové poukazy v hodnotách 300, 500 a 1000 korun na akce letošního roku.

>> Poklady ze sbírek mohelnického muzea

MOHELNICE · Město se může pyšnit řadou významných rodáků, kteří vynikli v různých oborech. Jednou z nemnoha dochovaných památek ve sbírkách mohelnického muzea je mramorová pamětní deska z rodného domu Johanna Geyera, mimořádné, žel málo známé osobnosti. V roce 1840 otevřel ve Vídni veřejnou nedělní školu merkantilních oborů, první obchodní vyučovací ústav v habsburské monarchii. Tento uznávaný ekonom, pedagog a odborný publicista byl také autorem řady odborných příruček z oboru obchodu a účetnictví. Narodil se 7. května 1794 a zemřel 11. prosince 1860 v rodné Mohelnici.

>> Jílkovu galerii obsadily černobílé světy

ŠUMPERK · Výstavu Rezivění autorky Šárky Hrouzkové vystřídaly v únoru fotografie Luďka Vojtěchovského. Výstava nazvaná Černobílé světy II byla bez vernisáže a potrvá do konce měsíce. V době uzavření galerie si mohou zájemci prohlédnout vystavené snímky na webu www.galerie-sumperk.cz. Provoz galerie závisí na jednotlivých stupních systému PES, podmínkou pro její otevření je vyhlášení alespoň třetího stupně.

>> Ozvěte se nám!

ZÁBŘEH · „Je až neuvěřitelné, kolik stovek kulturních, společenských a zájmových akcí viděli návštěvníci v zábřežském kulturním domě za pouhých 50 let. Kolik zábřežských souborů a zájmových klubů zde mělo svoji domovskou scénu. Máte-li materiály z této doby, ozvěte se nám!“ vzkazují organizátoři připravovaných oslav.

>> Knihovna zahájila sérii knižních videotipů

ŠUMPERK · Počínaje 4. únorem chce každý čtvrtek v 17 hodin zveřejňovat na svém facebookovém profilu (@knihovnaspk) video, v němž budou zástupci šumperského veřejného života představovat knihu, která je v poslední době nějakým způsobem oslovila a lze si ji v knihovně vypůjčit. Po zahájení bezkontaktního půjčování je to nová aktivita šumperské knihovny pro zkrácení čekání na dobu rozvolnění.

>> Termíny představení se posouvají, abonentky platí

ZÁBŘEH · „Vzhledem k tomu, že se nám v loňském roce podařilo odehrát pouze dvě představení z obou předplatitelských cyklů, soustředíme se v roce 2021 především na to, abychom našim abonentům mohli nabídnout všechna plánovaná představení. Abonentky tedy budou platit až do okamžiku, než se podaří odehrát všechny zbývající tituly,“ informoval jednatel Zdeněk David ze Zábřežské kulturní. Abonentky jsou prodlouženy automaticky.

>> Vstupenky vracejte v pokladně

DK ŠUMPERK · Vzhledem k trvajícím vládním opatřením musely být v šumperském DK zrušeny dvě akce. Vstupenky na loňský koncert Jakuba Smolíka mohli lidé vrátit v pokladně DK do konce ledna, vstupenky na vystoupení Petry Janů s kapelou Amsterdam pak do 19. února. Dům kultury v současnosti jedná s interprety o nových termínech na rok 2022.

>> Zábřežský zpravodaj o týden později

ZÁBŘEH · Korona začíná organizačně ovlivňovat i některá periodika. To zábřežské vyhlásilo přechod na třítýdenní periodicitu. Změna trvá od začátku letošního roku s podmínkou nejméně sedmnácti vydání během roku. Změní-li se situace k lepšímu, vrátí se zábřežský Zpravodaj k původnímu čtrnáctidennímu intervalu. (vavka)

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*