Krátce z kultury

Děti děkují Ježíškům

ŠUMPERK · Přibližně devět desítek krásně zabalených dárků přinesli letos Ježíšci do Informačního centra Šumperk. Reagovali tak na žádosti dětí o dárek, které jim měl přinést Strom splněných přání. První dvacítka balíčků zamířila do Klubíku, z dalších se těšily děti z Dětského centra Ostrůvek a z Domu pro osamělé rodiče s dětmi v tísni, který je součástí společnosti Pontis.

Novoroční koncert ze záznamu

ZÁBŘEH · Oslava příchodu nového roku je v Zábřeze tradičně spjata s novoročním koncertem a přípitkem místo ohňostroje. Jelikož se ani jedno nemohlo z důvodu protiepidemických opatření letos uskutečnit, vyslechli pravidelní posluchači koncert ze záznamu a připili si v bezpečí svých domovů.

Běžec Král bodoval mezi sportovci

ŠUMPERK · Orientační běžec Vojta Král ze Šumperka a jeho oddílová kolegyně Tereza Janošíková se umístili v první pětici nejlepších orientačních běžců České republiky. V anketě, ve které hlasovalo 35 expertů, obsadil Vojtěch druhé a Tereza páté místo. Blahopřejeme!

Televizní premira už proběhla, teď se čeká na otevření kina

ŠUMPERK · Nové celovečerní dokumentární drama vzniklo ve studiu šumperské společnosti Vistafilm manželů Hlavsových. Nese název Jako letní sníh a jeho tvůrci v něm přibližují život Jana Amose Komenského. Scénář vznikal zhruba rok a úspěchem navázal na předchozí dva filmy o Janu Husovi a Jeronýmovi Pražském. V místním kině Oko bude v předpremiéře uveden ihned po znovuotevření.

Vyšla kniha výtvarnice Anežky Kovalové

ŠUMPERK · Na sklonku loňského roku vyšla bibliofilie Ticho těchto věcí výtvarnice Anežky Kovalové. Uvítání knihy, jejíž koncepce a grafická úprava jsou dílem výtvarníka Aleše Kauera, je naplánováno na čtvrtek 28. ledna od 17 hodin ve velkém sále knihovny. Publikaci vydalo nakladatelství Adolescent v nákladu sto kusů.

Bezpečnost cestujících pohlídá Merkur

ŠUMPERK · Historická socha Merkura, patrona cestování, se z muzejního depozitáře vrátila zpět na veřejnost. Po pravé straně výpravní budovy zrekonstruovaného autobusového nádraží bude dohlížet na cestující a jejich bezpečnost. Plastika byla původně součástí kamenné kašny na náměstí u šumperské radnice.

Online na dno jaderné elektrárny

REGION · Až na dno jaderného reaktoru nebo na vrchol větrné elektrárny! Zájemci o energetiku mohou poprvé využít novinku poskytovatele energií, online výlet do světa energie. Dozví se zajímavosti z jednotlivých typů elektráren, navštíví běžně nedostupná místa a zasoutěží si o ceny. Vybrat si některou z prohlídek a zaregistrovat se na volný termín lze už nyní na webu www.cez. cz/virtualne-v-elektrarne. (vavka)

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*