Jaroslava Štěpánková: „Talenty pořád jsou, je ale důležité je najít a motivovat.“

ZÁBŘEH · Jaroslava Štěpánková sborovým zpěvem žije. Sama zpívala jako dítě, jako učitelka založila na své škole dětský sbor a ještě zpívala u Jiřího Skopala v Mohelnici ve smíšeném sboru. Společně s jubilujícím Slavíkem letošním rokem dovršila 50 let sbormistrovské činnosti.

Vladimíra Bartoňová

Slavice v programu ke 100. výročí republiky. foto: bav

Stála jste u  zrodu zábřežského Slavíka. Bylo těžké děti pro sbor nadchnout?

Nebylo těžké ho prosadit, jako jediná jsem učila hudební výchovu a  děti znala. A tak v roce 1970 na zábřežské ZŠ Školská vznikl sbor Slavík. Zpěváky „dodával“ mladší Slavíček, kde děti procházely pěveckou přípravkou. Byly tahákem pro své kamarády a  tak se Slavík postupně rozrůstal. Když jsem přestala učit, předala jsem v roce 2006 vedení Karlu Ozorovskému.

Kolik Slavíkem prošlo dětí a byly mezi nimi i výrazné talenty?

Statistiku jsem si nedělala, ale v  době největšího rozkvětu měl sbor 70 členů. Je to o tom, že mám schopnost najít talenty ve třídě, dokážu je pro zpěv nadchnout a vytáhnout je a oni zase kvůli mně rostou. Kdo třeba vystudoval konzervatoř, byla Nikola Frančáková, zpívala i  v  divadle, dnes učí. Hodně děvčat dělá kantořinu na prvním stupni a  má i  své vlastní sborečky. Řada z nich hraje a učí v ZUŠ.

Dirigování jste zůstala věrná i v důchodu. Jak se dnes daří vašim Slavicím?

Když jsem předala Slavíka, oslovily mě již odrostlé členky, že by si chtěly zazpívat. Z příležitostného zpívání se nakonec vytvořil stálý sbor, kterému bude příští rok 15 let. Mám holky v produktivním věku, odcházejí a vracejí se, jak jim to dovolí život, mateřství a práce. Ještě deset let bych se jim chtěla věnovat.

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*