„Práce mi musí dávat smysl.“ Kouč Janeček je zase Drakem!

ŠUMPERK • Podařil se mu majstrštyk. Jakmile bylo jasné, že se spojení kouče Sobotky s hokejovými Draky smrskne na jedinou sezónu, neváhal a vytočil číslo Martina Janečka. Bleskově provedená akce se proměnila v nečekanou trefu do černého. Klubový šéf Vladimír Velčovský si za (staro)nového lodivoda vybral pracanta, s nímž má výtečnou zkušenost. A při odvážných námluvách byl úspěšný!

Petr Fišer

Martin Janeček se vrátí na střídačku, kterou velmi dobře zná. foto: Věra Václavková

Pod Janečkovým vedením se před Šumperkem otevřela možnost návratu do první ligy, kterou se nepohrdlo. K utnutí jednoroční spolupráce došlo poté, co uznávaný lodivod se svým výběrem pokořil stobodovou hranici v základní části a  vytvořil nový klubový rekord na úrovni třetí nejvyšší soutěže. Následně ale upřednostnil přesun do Poruby. Teď je oblíbenec šumperských fanoušků zpátky a všichni to kvitují s povděkem a neskrývaným nadšením. „Opětovné angažování Martina Janečka je završením rychlého a  věcného jednání. V příští sezóně budeme čelit zásadní zkoušce, a  to setrvání v  Chance lize. K  tomu potřebujeme erudovaného hlavního trenéra, kterému nechybí zkušenosti, rád čelí výzvám a má všechny předpoklady je naplnit,“ vysvětloval Velčovský a pokračoval: „Jeho obrovskou výhodou je znalost místního prostředí. Navíc je nesmírně pracovitý. Známé jsou jeho analytické a  komunikační schopnosti jak v klubu, tak mimo něj. Je populární a oblíbený u široké hokejové veřejnosti v Šumperku a já mu chci popřát mnoho radosti z práce. Pevně věřím ve splnění cílů, které jsem mu dal.“ Před rokem se přitom zdálo, že se idylické vztahy mezi Velčovským a  Janečkem poněkud narušily a  porouchaly. „Chtěl jsem vybudovat silný tým, postoupit do lepší soutěže a  v  první lize hrát důstojnou roli. Jenže přišla složitá doba, ve které jsem s vedením Šumperka nenašel společnou řeč. V  největší míře šlo o  nastavení podmínek pro můj způsob přípravy pro následující sezónu. Tím, že jsem v  tomto ohledu narazil, to pro mě skončilo. Jsem trenér i člověk, který musí věcem, které dělá, absolutně věřit. Víc se v  tom pitvat nechci,“ prohlásil mladší z  dvojice v otevřeném rozhovoru. Internetovému portálu www. hokej.cz jej poskytl v  červnu minulého roku, kdy už „potil krev“ za sebevědomou Porubu.

Návrat umožnil konec v Ostravě

Vytoužené angažmá nedopadlo slavně. Ostravané v  aktuálním ročníku neproklouzli do elitní čtyřky a nespokojené vedení sáhlo před vyřazovacím play-off ke změně. Volného kormidla se chopil tandem Suchánek – Moravec. „Nebylo to tak, že bych Šumperk opouštěl ve zlém. Jen jsem se vrátil blíž k  domovu a  také jsem šel za vidinou ambicí klubu, který mi nabídl práci,“ vrátil se o  dvanáct měsíců zpátky Janeček. „Pan Velčovský byl pohotový. Navrhl mi možnost spolupráce a  předložil mi nabídku. Protože nám oběma dávala smysl, domluvili jsme se na trénování pro příští sezónu. Šumperk je hokejové město. Zažil jsem tady povedenou sezónu a navázal krásné vztahy s  lidmi kolem klubu. Tlak bude podobný jako v Porubě. U týmu, který má extraligové ambice, bolí každá prohra. Když bojujete o  udržení, je zodpovědnost ještě větší. Jak směrem k fanouškům, tak k vedení,“ uvědomoval si kormidelník, jenž si mohl vybírat z  několika možností. „Hokejová práce mi musí dávat smysl. Pokud bych ho v  šumperském angažmá neviděl, nabídku bych odmítl.“ Vladimír Velčovský se mu bude snažit zajistit co nejlepší podmínky. Počítá se s  plnohodnotnou letní přípravou, posílením kádru i  doplněním realizačního týmu o  druhého kouče. „Nový asistent studuje nejvyšší trenérskou licenci. Do konce dubna je smluvně vázán v jiné hokejové organizaci, proto bude jeho příchod zveřejněn až začátkem května,“ odhalil předsednický „boss“.

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*