Fotbal ulehá ke spánku

MORAVA – Amatérský fotbal v  České republice ulehá k předčasnému zimnímu spánku. Důvody jsou prosté a navlas stejné jako ve druhé polovině minulé sezóny, v  níž se nestačil uspořádat jediný zápas. Za vším stojí koronavirus, nouzový stav, celorepubliková karanténa a stále přísnější vládní opatření a zákazy.

Petr Fišer

Jindřichovský veterán Tomáš Svora už si v letošním roce mistrovský fotbal nezahraje. A společně s ním ani nikdo jiný na krajské a okresní úrovni. foto: Petr Fišer

Nejprve oznámila očekávaný verdikt komise, která řídí třetiligové a divizní soutěže na Moravě. O týden později se k totožnému kroku odhodlal výkonný výbor Fotbalové asociace, který rozhodl o přerušení aktuálního ročníku do 31. prosince. „Po tuto dobu nejsou řídící soutěžní orgány oprávněny schválit konání mistrovských a pohárových utkání,“ zaznělo v oficiální zprávě s tím, že jediné dvě výjimky představují plně profesionální první a druhá liga. V Olomouckém kraji se z podzimního koláče určeného pro mužské strávníky stačilo ukrojit deset dílků. Pauza trvá od 10. října. S ohledem na dohánění zápasových restů je nejvíce nepříjemná pro mužstva v krajském přeboru, kde šestnáctičlenný peloton bude muset smazávat manko šesti odložených kol. V I. třídách a přeborech okresních je situace o něco příznivější. Svazové vedení po zkušenostech z předešlého sezónního období nachystalo scénář, jenž by přišel na řadu za předpokladu, že by se nemohla uskutečnit všechna nalosovaná střetnutí. O pořadí by rozhodoval vyšší podíl z počtu bodů a počtu odehraných zápasů. Takto vypočtený koeficient by se zaokrouhloval na tři desetinná čísla.

POSTUPY A SESTUPY

Ukončit soutěžní ročník v jakékoli soutěži před odehráním všech plánovaných utkání je oprávněn pouze výkonný výbor FAČR. Ustanovení soutěžního řádu o postupech a sestupech se použije jen tehdy, pokud se v soutěži do ukončení ročníku odehraje více než polovina všech plánovaných zápasů. V případě, že některé z družstev odehraje méně než polovinu svých plánovaných utkání, nezískává právo postoupit do vyšší soutěže, i kdyby se podle určení pořadí umístilo na tabulkové pozici spojené s právem postupu. Výkonný výbor FAČR je oprávněn na návrh sekretariátu FAČR v důsledku odlišného počtu odehraných utkání v přímo navazujících soutěžích stanovit i jiné pravidlo pro aplikaci postupů a sestupů podle odstavce 2 a 3.

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*