Co Čech, to zahradník, říká se. Proto jsme pro čtenáře Týdne na severu připravili rubriku Rady do zahrady. V pravidelně zveřejňovaných článcích se dozvíte, jak o zahrádku pečovat nejen na jaře, ale také v létě, na podzim a dokonce i v zimě. Autorem fundovaného textu je zkušený zahrádkář Petr Kumšta
Posílení imunity
Třapatka nachová, známá jako rudbeckie, je trvalka se silným kořenem, ze kterého vyrůstá vzpřímená, drsná a silná lodyha, dorůstající výšky kolem jednoho metru. Je řídce větvená, lodyžní listy jsou zpravidla vstřícné, ale vyskytují se i listy střídavé. Koncové velkokvětní úbory rozkvétají v červenci a v srpnu a barva květních jazýčků je patrná již z názvu rostliny. Trubkovité středové květy jsou vyklenuté, hnědé, s přečnívajícími tvrdě pichlavými plevkami. Množí se výsevem nebo vegetativně kořenovými úkrojky. Vedle této rostliny lze léčebně využívat i některé její příbuzné druhy, které jsou však zpravidla jednoleté jako například třapatka úzkolistá a některé další, obyčejně kvetoucí žlutě. Rostlina je využívána celá. Podle dosavadních výzkumů i praktických zkušeností se jako nejúčinnější droga jeví kořen, potom květ a nakonec list. Kořen sbíráme přednostně na podzim, po odkvětu rostliny, květ a list během květu. Léčivé účinky jsou rozmanité. Při zevní aplikaci droga účinně hojí rány a zranění. Její hlavní poslání však lze spatřovat v tom, že poměrně výrazně zvyšuje imunitu, vykazuje i značnou aktivitu antibiotickou, a to nejen proti bakteriím, ale i proti některým virům. Osvědčila se i při žilní nedostatečnosti – hemoroidech, křečových žilách, bércovém vředu, kde je ovšem třeba ji aplikovat vnitřně i zevně. Nejvhodnější formou je tinktura, případně lihovodný roztok z ní připravený. Na trhu je dostatek přípravků z rudbeckie, bohužel však mají jedno společné – vysokou cenu. Jak si tedy připravit vlastní roztok? Vezmeme 100 gramů kořenů nebo 115 gramů květu či 125 gramů listů a přelijeme je asi 500 ml lihu o koncentraci 50 – 60 %. Surovina má být čerstvá – příprava výtažku ze sušené byliny poskytuje výrobek, který vykazuje menší účinnost. Vše louhujeme při pokojové teplotě a za občasného protřepání 10 až 14 dní. Patnáctý den roztok necháme ustát a pak ho přefiltrujeme. V rámci prevence užíváme jednou denně, ráno nalačno, jednu čajovou lžičku. V ohrožení, tedy v době, kdy kolem nás zuří například chřipková epidemie, bereme stejnou dávku také večer. Pokud však onemocníme, užíváme jednu čajovou lžičku každé tři hodiny
Buďte první kdo přidá komentář