Zábřežský Jazz in Hall letos zněl také šansony či funkem

ZÁBŘEH • Že má festival Jazz in Hall už nezastupitelné místo v zábřežské kultuře, potvrdil jeho už sedmnáctý říjnový ročník. Odstartoval ho hudeb- ní dokument New Orleans: Město hudby v kině Retro, pokračoval koncertem kapel Fresh Minute a Silence & Joy s následnou jam session v Klubu Ve zdi. Sobotní večer plný kvalitní muziky zahájil pořádající Moravia Big Band se svými sólisty, který ani letos nepřerušil tradici vystoupení s hostem zvučného jména. Tentokrát si zahrál s Tomášem Savkou.

foto: web

Finalista prvního ročníku soutěže Česko hledá superstar dnes často vystupuje v muzikálech, jeho sólová tvorba je nezřídka ovlivněna swingem, a tak není divu, že se v Zábřeze uvedl perfektním výkonem, k němuž nemalou měrou přispělo i velmi kvalitní souznění s Moravia Big Bandem.

Poté na pódiu vystoupil jazzový a swingový orchestr Golden Big Band, který se poslední roky orientuje ryze na československou hudební tvorbu z období 50. až 70. let. Krásné melodie a ryze české texty v moderním autorském angažmá připomněly například skladby z repertoáru Gotta, Pilarové, Matušky, Vondráčkové, Chladila, Simonové, Kubišové, Zímy a dalších.

Třetí vystupující, kapela La Boujeau, vzbuzovala velká očekávání. Olomouc- ké uskupení se zaměřuje především na interpretaci francouzského šansonu, zavítává ale i do jiných žánrů, především swingu. A očekávání se splnila. Perfektní hudební vystoupení podtrhlo sametový hlas zpěvačky Ivy Kerešové vynikající třeba v nesmrtelných šansonech Edith Piaf.

Závěr patřil Top Dream Company. Jak je již dobrým zvykem, noční hodiny jsou vyhrazeny svižné muzice. A nejinak tomu bylo i letos. Dvanáctičlenná kapela si za sedmnáct let (je tedy stejně stará jako Jazz in Hall) vydobyla pevnou pozici na české funkové scéně a svou funky hudbou, odlehčenými texty a energickým vystoupením přivedla do varu a přiměla k tanci také návštěvníky letošního festivalu. „Skvělá atmosféra, vynikající hudební výkony a večer, který neuvěřitelně rychle utekl. Děkujeme, že jste u toho byli s námi,“ vzkazují muzikanti z pořádajícího Moravia Big Bandu. (MK)

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*