Krátce z kultury

Na výstavu zatím bez vernisáže

ŠUMPERK · Blížící se první rozvolnění vládních opatření slibuje otevírat galerie a výstavní síně. Šumperská Galerie Jiřího Jílka je na znovuotevření připravena, zatím však bez vernisáží. Příznivci výtvarného umění tak budou mít šanci navštívit nejnovější výstavu Pavla Rajdla nazvanou Vlídné světlo.

Buďte hepi v čajovně

MOHELNICE · Výtvarnice Jana Hepilová vystavovala v Galerii Lautner v únoru 2019. Její tvorba však po výstavě nabrala nečekaný záběr a zrodila se malířka a výtvarnice Hepi Hepi. Ukázku jejích nejnovějších prací nabízí mohelnická Duhová čajovna. Přístupná je do 15. května denně od 14 hodin.

Studenti se dotknou vesmíru

REGION, JESENÍK · Střední průmyslová škola Jeseník se zapojila do unikátního projektu Dotkni se vesmíru. Cílem více než půlročního projektu je vypustit svůj vlastní stratosférický balón a pořídit originální video i fotografie zakřivení Země z výšky až 35 kilometrů. Desetičlenný studentský tým vypuštění připravuje na září společně se 42 školami z celé ČR.

V divadle odehrají novou českou premiéru

ŠUMPERK · Okno do dvora je další premiéra, kterou zatím „do šuplíku“ nastudovali herci divadla. Ústřední dva páry, které se baví šmírováním sousedů v okně protějšího domu, ztvárnila mladší část souboru. Pro většinu z nich jde o první zkušenost s detektivkou a situačním humorem na jevišti. Jedná o vůbec první uvedení tohoto textu v českém divadelním prostředí.

Lístky na Klášterní hudební slavnosti již v prodeji

REGION · Hudební festival v srdci Jeseníků chystají pořadatelé opatrně, ale současně s odhodláním. Počítají však i s omezeními, včetně vracení plného vstupného v  případě rušení koncertů. Prodej vstupenek již probíhá, letos poprvé i s rezervacemi na e-mailu vstupenky@klasternihudebnislavnosti.cz.

Knihovna je připravena na malé akce

ŠUMPERK · Městská knihovna je připravena konat několik akcí pro malý počet lidí. Až to situace dovolí, má jich v plánu hned několik. „Rozhodli jsme se pořádat případná čtení a besedy tak, že s  jedním autorem proběhnou tři setkání v  různých časech,“ říká ředitelka Kamila Šeligová a zdůrazňuje, že zájemci si budou muset závazně rezervovat místo na konkrétní datum a hodinu.

Májový jarmark se v Zábřehu neuskuteční

ZÁBŘEH · Dubnová opatření ministerstva zdravotnictví, která umožňují prodávat na trzích pouze omezený sortiment zboží a  za přísných hygienických podmínek, vystavila pořadatelům jarního jarmarku definitivní stopku. V květnu ho tedy neuskuteční, o to intenzivněji ale začali pracovat na podobě podzimní verze pro sobotu 18. září, tj. přesně na den 50 let od otevření místního kulturního domu.

Via Lucis nově v e-prostoru

ŠUMPERK · Přijměte pozvání na oblíbený cyklus komorních akcí Via Lucis online.V e-prostoru se setkáte s Petrem Konupčíkem a jeho významnými hosty z řad šumperských osobností. „Naladit“ si je můžete na www.doris.cz/via-lucis, a  to vždy poslední středu v měsíci od 18 hodin. (vavka)

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*