Krátce z kultury

Barbora si připomíná výročí

ZÁBŘEH • Zábřežští zvoníci si připomínají dvacet let, co se zvon sv. Barbory z  roku 1614 (625 kg) přestěhoval zpátky do svého kostela, odkud byl v roce 1942 zapůjčen farnímu kostelu sv. Bartoloměje. Zvon nechal odlít Ladislav Velen ze Žerotína se svou manželkou Bohunkou z Kunovic pro bratrský sbor v Zábřeze.

Tříkrálový koncert za dva miliony

REGION • Na Tříkrálový koncert pozvali 10. ledna organizátoři letošní stejnojmenné sbírky. Zcela netradičně proběhl bez diváků, ale byl plný zajímavých příběhů i štědrých dárců. Ti celkem potřebným darovali přes dva miliony korun. Za podpořenými projekty se organizátoři letos rozjeli i do Javorníku u Jeseníku.

Psi dostali novoroční nadílku

ZÁBŘEH • S tříkrálovou nadílkou se do psího útulku v Zábřeze vydaly děti z MŠ Strejcova. Piškoty a pamlsky jim přinesly osobně, a to v rámci letošní první návštěvy útulku, který přes rok navštěvují pravidelně. Kromě nich se do útulku s novoroční nadílkou vypravili i další psí příznici. Nejčastějším dárkem byly granule, psí konzervy a hračky.

Betlémy vystřídají veduty

ŠUMPERK • Betlémy vystřídá ve výstavní síni rozmanitá kolekce šumperských vedut, uložených až na výjimky ve sbírkách muzea. Až do 70. let 19. století byly jediným informačním zdrojem pojednávajícím o vzhledu města a dá se z nich vyčíst i velké množství údajů o jeho stavebním vývoji. Výstava bude zahájena 28. ledna.

Po televizi se film o Komenském chystá i do kin

REGION • Šestadevadesátiminutový snímek Jako letní sníh je letošní filmovou novinkou a uvažuje se i o tzv. školní kinodistribuci. Počítá se rovněž s anglickou, německou a švédskou jazykovou verzí, tím se tvůrci budou snažit oslovit zahraniční diváky. Už nyní se ale nedočkavci mohou podívat na film o filmu, který najdou na stránkách šumperského tvůrce www. vistafilm.cz.

Svět energie přidal interaktivní hry

REGION • Nejrozsáhlejší český portál věnovaný všemu kolem energie a  energetiky vstoupil do pátého roku své existence ve zbrusu novém kabátu. Všechny 3D modely energetických zdrojů jsou nyní k dispozici také ve formě encyklopedických textů a obrázků. Pro nejmenší zvědavce vznikla sekce interaktivních her, rozrostla se také část věnovaná videím. Žákům a studentům se také mohou hodit podklady ke stažení zdarma.

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*