Krátce z kultury

Memoriál Boba Steinera se přesouvá na jaro

ŠUMPERK · Jubilejní desátý ročník festivalu Memoriál Boba Steinera, který měl proběhnout koncem března a jehož hosty měli být Kurt Neubauer, Iva Blažková a Originální pražský synkopický orchestr – OPSO, se ve zvažovaném říjnovém termínu neuskuteční. Vzhledem k současné situaci se pořadatelé, loučenský Old Time Jazzband a obec Loučná nad Desnou, rozhodli přesunout setkání v loučenském kulturním domě Skleník na jaro příštího roku.

Na tvorbě snímku se podílel známý vojenský historik

BRNÍČKO · Dokumentární film Generál in memoriam o rodáku z Brníčka Karlu Lukasovi uvedla Česká televize 27. a 28. října. Předtím ho v předpremiéře zhlédlo také početné publikum při oživení místního kulturního domu v Brníčku. Na tvorbě snímku se podílel známý vojenský historik Eduard Stehlík.

Cena hejtmana in memoriam

OLOMOUC, ŠUMPERK · Region má nové držitele Cen Olomouckého kraje v oblasti životního prostředí. Hejtmanství je vyhlásilo ve Staré střelnici v Hranicích. Mezi oceněnými je i bioložka Magda Zmrhalová, která od 80. let minulého století působila ve Vlastivědném muzeu v Šumperku a jež se celý život věnovala mechům. Tato přední česká bryoložka letos v létě odešla po těžké nemoci v 59 letech.

Koronavir zastavil Welzlův kufr

ZÁBŘEH · Welzlův KUFR 2020 – přesunuto! Tradiční, již 17. ročník běžci a diváky oblíbeného sportovně-recesistického závodu Welzlův kufr je odložený naneurčito. Pořadatelé hledají jiný termín a slibují i novou sportovní kategorii – běh na 500 metrů pro kategorii 0 – 5 let.

Divadelníci natáčeli Malého prince

ŠUMPERK · Natáčením Malého prince pokračovala minulý týden v divadle příprava pro další díl videosérie městské knihovny ze zrušeného festivalu Město čte knihu. Tentokrát to byli mladí šumperští herci, kteří se rolí hraných scén jedné z nejslavnějších knih Antoina de Saint-Exupéryho zhostili. Pojďme do přírody.

Individuálně smíme…

MORAVIČANY · Co může být příjemnou výzvou v současné době? Třeba procházka do míst, která jsou nám nejbližší, připomínají nám domovinu, dětství, vzpomínky… Tip na procházku – U Joséfka v Doubravě 298 m n.m. (v okolí je to nejvyšší hora Litovelského Pomoraví) – posílají členové moravičanského okrašlovacího spolku.

Fotografiemi pro dobrou náladu

ZÁBŘEH · Zábřežská radnice zase obyvatele zapojila do zveřejňování náladových snímků podzimu. Od 25. října, kdy byla tato relaxačně-zábavní aktivita vyhlášena, už přišly desítky fotografií. Nejpěknější z nich radnice každý týden zveřejňuje na svém facebookovém profilu.

Muzeum opět online

ŠUMPERK · „Dobrý den, vážení příznivci kultury. Než se dveře muzeí opět otevřou, zůstaňte s námi alespoň online prostřednictvím našich webových a facebookových stránek. Najdete zde aktuální informace o výstavách a dalších činnostech. Těšíme se na shledání v lepších časech,“ vzkazují svým příznivcům muzejníci. (vavka)

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*