Jana Boušková: „Klasická hudba zušlechťuje duši a nutí nás se zastavit.“

ŠUMPERK · Závěrečným koncertem patronky festivalu skončily 30. září v Šumperku Klášterní hudební slavnosti. Trvat měly šest prázdninových týdnů, nakonec se jejich program natáhl na tři měsíce. Ukončil je harfový koncert Jany Bouškové, který si posluchači vyslechli až napotřetí. Z  úvodního koncertu festivalu se tak stal koncert závěrečný.

Váš původní termín zhatil koronavirus a náhradní musel být ze zdravotních důvodů přeložen.

Potíže vznikly z  dlouhého vysedávání u  počítače během pandemie. Organizovala jsem totiž online harfový kongres a  naplno rozjela vlastní kanál na Facebooku s  názvem The Harp Channel, kde již od dubna připravuji a  vysílám online pravidelné rozhovory se zahraničními hudebníky, kteří mají vztah k harfě nebo kteří se mnou umělecky spolupracují. Rozhovorům jsem pak dala pauzu a  již po měsíci se mohla vrátit k  harfě.

Proč jste si zvolila právě tento nástroj?

Mojí maminkou byla Libuše Váchalová, naše přední harfistka, která tento nástrojový obor v  Československu proslavila. Harfa je úžasně barevný a všestranný nástroj, který, pokud k tomu přidáte talent a píli, dokáže zahrát cokoliv.

S jakou myšlenkou tvoříte dramaturgii svých koncertů?

Pro koncert na festivalu Klášterní hudební slavnosti v  Šumperku jsem vybrala program těch největších skladatelských velikánů  – Bacha, Suka, Dvořáka a Smetany. Poslední tři skladby jsou mé úpravy z  orchestrální nebo z klavírní tvorby a již pro tuto unikátnost jsem ráda, že jsem je mohla šumperskému publiku představit.

Proč vás Klášterní slavnosti tak zaujaly, že jste se stala jejich patronkou?

Není mnoho takových festivalů, kde se pojí vysoká umělecká úroveň koncertů zároveň s nesmírně krásným lidským přístupem. Festival mě již dávno oslovil svojí dramaturgií a přístupem. Nabídku stát se jeho patronkou jsem přijala nejen s potěšením, ale i  s  velkou úctou. K  šumperskému kraji a  publiku mám také už dávno velmi blízký vztah. Často jsem v 90. letech spolupracovala s  báječným šumperským sborem Motýli a na tyto nádherné okamžiky velmi ráda vzpomínám. (red)

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*