Dny evropského dědictví nabídly i zbrusu novou výstavu ve Farním muzeu

ZÁBŘEH · Druhý víkend v září patřil v Zábřeze památkám. Dny evropského dědictví (EHD) byly zahájeny v pátek 10. září u zábřežského hradu a zámku. Bohatý program odstartovali Seiferos s ukázkou dravců a sov.

Připravena byla Stezka bojovníka a ukázka historických zbraní Vanir, ne- chyběli Kováři Zábřeh, poníci, alchymistická laboratoř ve sklepení či workshop skupiny Postrpoi s ohňovou show na závěr programu. V zámku byly vystaveny městské insignie, vlajky, projekty města či nedávno nalezený zvon sv. Jiří.

O víkendu se tradičně otevřely dveře památek. Řada z nich bývá běžně zavřená a prohlídku nabízí pouze při těchto příležitostech. Nejvýraznější novinkou letošních EHD se stalo otevření stálé expozice cihlářských výrobků ve Farním muzeu ve věži kostela sv. Bartoloměje. Autor výstavy Jiří Křenek se sbírce cihel dlouhodobě věnuje. Vystavenou zajímavostí je mj. cihla z cihelny Jindřicha hraběte Chorynského, majitele skaličského zámku, s iniciálou CH a s otisky tlapek kotěte vzniklými během výroby. Další z v regionu rozšířených cihel pocházejí ze Zábřeha a nesou literu H připomínající německý název města. Expozice Farního muzea se po této akvizici ještě více zaměřují na stará řemesla uplatněná i při budování kostela či v každodenním životě obyvatel.

(red)

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*