Rady do zahrady 20/21

Seriál o podnožích M 27 – je též nazývána trpasličí jabloňovou podnoží. V hodnocení pokusů se uvádí, že tato podnož roste až o polovinu slaběji než podnož M 9. Je vhodná pro silně vzrůstné odrůdy nebo pro speciální zahuštěné typy výsadeb. Stromky na ni naštěpované vstupují velmi brzy do plodnosti a plody jsou velmi kvalitní. Stromky vyžadují trvalou oporu, protože podnož kotví mělce a kořeny jsou křehké. V těchto výsadbách je vhodná pravidelná doplňková závlaha. Teplejší květnové počasí podporuje rychlejší zakořeňování a intenzivní růst, proto je vhodným obdobím pro přesazování pokojových rostlin. V tomto období je také můžeme bez obav zmlazovat, odebírat listové nebo vrcholové řízky či je rozmnožovat jiným způsobem. Pro vypěstování vlastních brambor můžeme dobře využít posekanou trávu z vlastních pozemků. Pro lepší udržení požadované vlhkosti a teploty je dobré nastýlání posekané trávy do brázd. Větší vrstva trávy zabraňuje vypařování vody z půdy a výrazně omezuje prorůstání plevelů. Pod nastýlkou půda zůstává kyprá a vzdušná, a to i půda těžší, na které se jinak při zalévání a dešti může většinou vytvořit škraloup. Tuto možnost využívají především drobní pěstitelé, kterým navíc odpadá starost s posekanou trávou. Tráva je současně výborným zdrojem tepla, pěstební hmoty a humusu. Výhodou je také její poměrně rychlé sesychání a rozklad, proto je možné hmotu po každé seči doplňovat. Zkontrolujeme vysazené keře vinné révy. Podle vyrašených oček už poznáme, ze kterých vyrůstá květná násada a ze kterých jen neplodné letorosty. Ty vylamujeme, keř by všechny výhony stejně neuživil. Provedením podlomu prosvětlíme keře, ty jsou pak vzdušnější a méně tak trpí houbovými chorobami. Je také potřeba vyplít okolí keřů a důkladně prokypřit povrch půdy asi do hloubky 15 centimetrů. Zkontrolujeme a případně opravíme také dráty, ke kterým révu vyvazujeme. Za plné vegetace bychom se k plně zatíženým drátům již obtížně dostávali a poškodili bychom výhony. Petr Kumšta

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*