Podzimní koláč s jablky a hruškami

Na těsto budeme potřebovat:

· 150 g hladké mouky 
· 1⁄2 vaničky tvarohu
· 20 g cukru
· 3 lžíce oleje
· 1 lžíci mléka
· 1 lžičku prášku do pečiva 
· 1 vanilkový cukr
· špetku soli
· máslo na vymazání formy

Poleva
· 150 ml smetany
· 1 lžíce cukru
· 2 – 3 vajíčka (záleží na velikosti)

Náplň
· 2 – 3 jablka/hrušky (záleží, co máte rádi)
· mletá skořice
· na prášek drcený hřebíček

foto: sk

Postup
Vařečkou spojíme všechny ingredience na těsto. Jelikož se jedná o tvarohové těsto, musíme počítat s tím, že se nám bude trošku lepit. Vypracované těsto necháme chvilku odpočinout (zhruba 20 minut), mezitím si můžeme zpracovat jablka nebo hrušky. Zbavíme je jadřinců a nakrájíme na tenké plátky tvaru měsíčku.

V čisté míse smícháme smetanu, vajíčka, lžíci cukru a šleháme polevu tak dlouho, dokud se nám ode dna nerozpustí všechen cukr.

Do vymazané formy rovnoměrně rozprostřeme prsty těsto do odpovídajícího tvaru.

Po řadách po obvodu postupně skládáme jablíčka nebo hrušky a lehce poprášíme skořicí a hřebíčkem. Nakonec připravenou formu obloženou ovocem rovnoměrně polijeme připravenou polevou.

Pečeme zhruba 35 minut na 180 st. C. Troubu neotvíráme, pouze pozorujeme přes sklo. Koláč vytáhneme, až má krásnou zlatou barvu.

Přejeme vám dobrou chuť. (sk) foto: sk

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*