Polní dny přivedly do Šumperka akademiky i farmáře. Setkali se u pokusů na poli

ŠUMPERK · Víte, jak chutná nezralý kmín, či z jakých součástí rostliny se zastudena lisuje olej? O tom i o dalších zajímavostech z hlediska využití dostali možnost diskutovat účastníci Polního dne kmínu, na který je ve spolupráci s Českým kmínem na konci června pozvala šumperská výzkumná a šlechtitelská společnost Agritec.

Na celkem dvoudenní akci, tradičně zahrnující i Polní dny luskovin a Polní dny lnu a konopí, se na něj do Šumperka sjely na dvě stovky lidí z řad farmářů a prodejců či výrobců osiv a přípravků na ochranu rostlin. Nechyběli ani zástupci akademické sféry a studenti nedaleké zemědělské školy, kteří ve společnosti každoročně vykonávají školní praxi. Výzkumníci jim prezentovali své výsledky v oblasti pěstování, zpracování, agrotechnických opatření a ochrany porostů kmínu, lnu a konopí. Tradičně následovala i prohlídka polních pokusů. „I přes omezení související s pocovidovým stavem byla účast na Polních dnech hojná. Zatímco loni to byla ukázková políčka hrachu, kterými jsme se chlubili, letos jsme jim mohli ukázat výstavní porosty kmínu. Takové už je zemědělství,“ zhodnotil Prokop Šmirous, ředitel pořádající společnosti, která se v Šumperku úspěšně věnuje pěstování a šlechtění zemědělských plodin přes 15 let. Například jejich odrůda ozimého kmínu APRIM se zkrácenou délkou vegetační doby a vysokou odolností proti škůdcům byla zaregistrovaná jako první v České republice a získala hlavní cenu Grand Prix a cenu časopisu Úroda za inovaci v rostlinné výrobě na zemědělské výstavě TechAgro a dále Zlatý klas na mezinárodní výstavě Země živitelka. Šumperský APRIM byl při své registraci také ihned právně chráněn. (bav)

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*