Lesníci se snaží vzbudit zájem o zvěřinu

ŠUMPERK • Zvýšit zájem lidí o konzumaci zvěřiny chtějí čeští lesníci společným projektem Z lesa na stůl. Spotřeba zvěřiny je v ČR nízká, zřejmě i díky mýtu, že je toto maso drahé. Od letošního srpna si lidé mohou koupit zvěřinu už na šedesáti pěti místech přímo od lesníků.

„Že je maso ze zvěře ulovené ve volné přírodě nedostupné a drahé, je mýtus, který lesníci právě vyvracejí. Dodáme lidem z lesa na stůl maso v bio kvalitě, s jasným původem a cenou srovnatelnou s produkcí masa hospodářských zvířat,“ uvedl generální ředitel Lesů ČR Josef Vojáček. Maso je k dostání od 6. srpna na 65 lesních správách a zvěřinových závodech Lesů ČR i Vojenských lesů a statků ČR. Kontakty jsou zveřejněné na stránkách www.zlesanastul.cz a na sociálních sítích. K dostání má být srnčí, jelení, dančí, mufloní nebo maso ze siky i divočáků, ale i z drobné lesní zvěře – zajíců, koroptví a bažantů. Nejvíc lidé zaplatí za srnčí maso a dále za jelena či daňka. Nejlevněji nakoupí kančí. „Chceme také lidem ukázat, že se přípravy zvěřiny v kuchyni nemusí bát. Doporučíme řadu receptů od našich lesníků, ale i kuchařů z podnikových restaurací, kteří rozptýlí všechny obavy. Zvěřina má méně tuku i specifickou chuť a její příprava rozhodně není komplikovaná. I to je mýtus,“ dodal ředitel Vojenských lesů a statků ČR Petr Král. Spotřeba zvěřiny je v tuzemsku v porovnání s jinými evropskými státy zatím stále mimořádně nízká. Zatímco průměrný Čech za rok zkonzumuje přes 80 kilogramů masa hospodářských zvířat, zvěřiny jen asi kilogram. (hap)

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*