Muzeum tvarůžků v Lošticích

Po delší pauze způsobené zkráceným vydáním ze zdravotních důvodů jednoho z  redaktorů se opět vrací rubrika Výlet Týdne. Dnes se podíváme na unikátní muzeum, zaměřené na jedinečný produkt.

Muzeum Olomouckých tvarůžků A. W. v  Lošticích bylo otevřeno v  restaurovaných prostorách měšťanského domu v roce 2014. Moderně pojatá expozice nabízí historii olomouckých tvarůžků, které se dnes vyrábějí již jen v  Lošticích. Originální a oblíbený sýr zde poznáte od prvopočátků jeho výroby až do současnosti. Velký příběh o  historii tvarůžků začíná prvními zmínkami a  fotografi emi. Vypráví dále o rodu Wesselsů, tedy o  zakladatelích tvarůžkové výroby v  Lošticích. Pokračuje popisem proměn výroby od ruční po dnešní strojní. Ve druhém poschodí muzea je umístěno „retro kino“, kde můžete zhlédnout fi lmy o  výrobě a  historii tvarůžků. Následuje místnost, kde je umístěn původní formovací stroj a  koupací koš s  nádobou na omývání tvarůžků z 20. století. V  neposlední řadě navštívíte místnost, která je věnována současné výrobě. Doba prohlídky trvá dle zájmu okolo jedné hodiny a je zakončena vstupem do prostor podnikové prodejny, kde si každý může zakoupit voňavou lahůdku. Nechybí příběh osobností, které jsou s  tvarůžky nedílně spjaté: kdo chce, může nahlédnout třeba do dobové pracovny zetě zakladatele Karla Pivného. K  vidění jsou originály formovacího a  koupacího stroje z 20. století a v retro Sokolském kině Loštice pak na zájemce čekají filmy o výrobě a historii tvarůžků. Doba prohlídky trvá dle zájmu okolo jedné hodiny a je zakončena vstupem do prostor podnikové prodejny, kde si každý může zakoupit voňavou lahůdku.

Tvarůžky a jejich historie

Pravé olomoucké tvarůžky (česky syrečky) mají nezaměnitelnou chuť a vůni ceněnou i gurmány. Jde o  odtučněný měkký, pod mazem zrající sýr z netučného kyselého tvarohu. Mají zcela ojedinělou pikantní chuť, typickou vůni, povrch se zlatožlutým mazem a soudržnou poloměkkou až měkkou konzistenci s patrným světlejším jádrem. Tvar má zpravidla podobu kotoučků, kroužků, tyčinek nebo nepravidelných kousků. Pravé olomoucké tvarůžky jsou stolní sýr. Zcela unikátní a nenapodobitelné chuti se dosahuje působením přírodních podmínek zeměpisné oblasti Haná. Syrečky se na trhu se objevily pod názvem Olomoucké tvarůžky už roku 1580. Alois Wessels, syn Josefa Wesselse, který založil vlastní loštickou tvarůžkárnu, postavil novou moderní výrobnu. Do první světové války se fi rma A. W. stala největším výrobcem tvarůžků. V  roce 1917 převzal fi rmu Wesselsův zeť Karel Pivný a postupně zavedl tovární výrobu. Druhý Wesselsův zeť Jaroslav Dubský si roku 1912 otevřel v  Lošticích vlastní výrobnu. V roce 1950 byly továrny vyvlastněny a zařazeny do národního podniku. V  restituci byly vráceny rodinám Pivných a  Dubských, jež pokračují ve výrobě pod značkami A. W. a  JD. V Lošticích se tak tvarůžky vyrábějí už 127 let. Tak hezký výlet a  dobrou chuť! (vel)

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*