Výsledek vzorku B: EMIL HEKELE DOPOVAL

PRAHA, LOŠTICE – Obavy se naplnily. Analýza kontrolního vzorku B potvrdila pozitivní dopingový nález. V těle úřadujícího mistra republiky v  cyklokrosu Emila Hekeleho se vyskytly zakázané látky oxandrolon a clenbuterol.

Petr Fišer

Emil Hekele se na začátku roku dočkal premiérového mistrovského titulu v kariéře. V nové sezóně čelí velkému problému s dopingem. foto: Jsphoto.cz

Třiačtyřicetiletý reprezentant před startem nové sezóny podepsal smlouvu s novými sponzory, představil zbrusu nové kolo a vyhlásil útok na obhajobu republikového titulu. Místo, aby se proháněl po závodních tratích, mu teď hrozí víceletý zákaz činnosti. Pokud by spadla klec, znamenalo by to konec jeho bohaté kariéry, ačkoliv vědomý doping striktně popírá. Hekele podstoupil mimosoutěžní antidopingovou kontrolu v  září během tréninkové akce národního týmu. Měla pozitivní výsledek. V letošním roce byl testován už počtvrté. „Obě látky se mi dostaly do těla bez mého vědomí. O tom jsem stoprocentně přesvědčený. S  největší pravděpodobností se tak muselo stát na srazu v Bělé pod Bezdězem,“ uvedl pro ČTK.

Ani vyloučit, ani potvrdit

Podle něj mohlo dojít ke kontaminaci během stravování, dokonce nevylučuje ani možnost spojenou s  úmyslným poškozením. „Stravování jsme sice měli jako členové družstva zajištěné a bylo v  režii cyklokrosové reprezentace, ale v  běžné restauraci.“ Upozornil tím na skutečnost, že cyklokrosaři nemají vlastní kuchaře, kteří by garantovali nezávadnost a původ potravin. „Nelze tak vyloučit, ani potvrdit, že jídlo bylo zcela bezpečné a maso nemohlo být kontaminované. Čtyřdenní soustředění je také dostatečně dlouhé, aby mi kdokoliv cíleně dal něco do pití a dostal do mého těla úmyslně bez mého vědomí jakoukoliv látku,“ řekl loštický rodák. Protože v Česku nefunguje antidopingová laboratoř, vzorky musely být zpracovány v  Německu. V moči byla nalezena zakázaná látka, přesněji její metabolit. Řeč je o oxandrolonu a clenbuterolu, anabolických androgenních steroidech. „Analýza vzorku B provedená 24. listopadu 2020 potvrdila laboratorní nález prvního vzorku. Tímto je výsledek dopingové kontroly prohlášen za porušení antidopingových pravidel,“ oznámila ředitelka Antidopingového výboru Petra Volková. Výbor informoval nejen Hekeleho, ale i národní a mezinárodní federace a Světovou agenturu WADA.

„Moje svědomí je čisté!“

Trenér reprezentace Petr Dlask se od Hekeleho prohlášení distancoval. foto: Jsphoto.cz

Z  vážného sportovního přečinu obviněný závodník se hodlá obhajovat všemi dostupnými prostředky. „Moje svědomí je čisté, i proto dál tvrdě trénuji. Po nastudování pravidel jsem obeznámen s tím, že pokud se ve vzorku moči objeví jakákoliv zakázaná látka, a to v jakémkoliv množství, je to pokládáno za doping. I v případě, že se to stalo bez mého vědomí. Laická veřejnost neznalá situace v českém cyklokrosu může jen těžko pochopit provázanost jednotlivých zájmových skupin a snahu klidně mě takto zlikvidovat,“ nebál se vyřknout odvážné tvrzení. „Nikdy mě to nenapadlo, ale teď zjišťuji, že je velmi obtížné a prakticky nemožné se domoci pravdy a očistit své jméno. Technicky je totiž nemožné získat s  časovým odstupem jakékoliv kontaminované potraviny, které člověk nevědomky snědl, případně udělat rozbor nápojů, do nichž mohla být látka cíleně dodána.“ Trojnásobný účastník mistrovství světa, jenž v lednu překvapivě poprvé v kariéře vyhrál závod republikového šampionátu v  Jičíně, se obává, že se stal nepohodlným i kvůli své kritice poměrů v českém cyklokrosu. „Vím, že jsem přímočarý. Nikdo vám to neřekne oficiálně. Je to veřejné tajemství, že prostředí našeho cyklokrosu není zdravé. Na prvním místě nejsou cyklisté, ale ekonomický zájem konkrétních lidí, kteří z toho výrazně profitují přes sponzorské peníze,“ prohlásil bez vytáček. „Byl bych blázen, kdybych hazardoval se svým jménem, důvěrou mých partnerů a přízní svých fanoušků. Nikdy jsem neměl nekalé praktiky zapotřebí a ve svém věku už vůbec ne,“ dodal veterán, jenž balancuje na hraně hluboké propasti.

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*